Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası ile Alanya Keykubat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi Başkanı Velittin Yenialp, 2021 yılının ikinci yarısında ödemek şartıyla devletin bir çalışma yapıp esnafa destek vermesi gerektiğini söyledi. 
Esnafın ciddi anlamda sıkıntıda olduğunu belirten Yenialp, “Bununla ilgili, kredilerin ötelenmesiyle ilgili üst birliklere talepte bulunduk. Devletimizin bir an önce esnafımıza bir destek paketini açıklaması lazım. Esnafa destek verilmesi lazım. Pandemiden dolayı iş yapamıyoruz. Bunun yanında turizm sezonunun açılmasını bekliyorduk. Sezonla ilgili daha bir şey yok. Bölgemize hiç turist gelmedi. Bunun için bu bölgenin bir an önce desteklenmesi gerektiği inancındayız. Esnaf sıkıntı içinde. Bununla ilgili çalışma yapılması gerekir. Gerek devletimizin faizsiz bir şekilde esnafa kredi desteği vermesi gerekse de çok düşük faizle kredi kullandırarak bunları da en yakın zamanda değil, 2021 yılı içinde ödemeye başlamak şartıyla krediler kullandırılması gerektiğine inanmaktayız” dedi.
“6 AY SONRA NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL”
Kooperatifte icralık olan esnafın bulunduğunu aktaran Yenialp, “Biz de bunu toleransla, elimizden geleni son raddesine kadar kullanmaya çalışıyoruz, kullanıyoruz. Bizim limitimiz 150 bin liraydı. 25 bin lira da devlet tarafından verilen Esnaf Destek Kredisi var. Gerek Halk Bankası gerekse kooperatif vasıtasıyla esnafa bu parayı da kullandırtıyoruz. Bu da bir çözüm değil. Çünkü 6 ay sonra ne olacağı belli değil. 2021 yılının ikinci yarısında ödemek şartıyla devletimizin bir çalışma yapıp esnafa destek vermesi gerektiğine inanıyoruz. Şu anda kredilerle ilgili çok icralık esnaf olmaz. Devlet ertelemeye gitti” diye konuştu.
“GELECEK OLAN TURİST KURTARMAYACAK”
Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ALESO) Başkanı Nuri Demir de, “Yapacak bir şey yok. Pandemiden dolayı herkes çok perişan. Halkımız da esnafımız da hepimiz de bir perişanlık var. Allah yardımcımız olsun. İnşallah düzelir diyoruz. Turistler birkaç gün sonra gelecek diyorlar. İnşallah bir an önce gelirler ve insanlar bir nebze de olsa rahatlar. Bu durumda gelecek olan turist de kurtarmayacak. Ben de gazete milyonluk icra haberini gördüm ama turist geldiğinde bunları ödeyecek miyiz? Zannetmiyorum. Durum vahim. Sorunların çözümü için taleplerde bulunduk. Şu anda Cumhurbaşkanı’nın masasına kadar bütün taleplerimiz iletildi. Bekliyoruz. Esnaf da bizi arayarak ötelemenin bir daha olup olmayacağını soruyor. Bir umutla bekliyoruz. İnşallah Ankara’dan güzel haberler gelir” ifadelerini kullandı.
“YARI YARIYA FİRE VERECEĞİZ”
Odaya kayıtlı icralık esnaf olduğunu kaydeden Demir, “Tabii ki var. Böyle giderse esnafın yarısından fazlası icraya düşecek diye düşünüyorum. Şu anda yüzde 10-20 olur ama böyle giderse yarı yarıya fire vereceğiz. Çok zor duruma düşeceğiz. Sicili olmayan esnafın sicili de bozulacak. İnşallah en kısa zamanda bu süreci atlatırız diye düşünüyorum” dedi. - Erkan Uysal