Alanya Balık Hali esnafı artan mazot fiyatları, yüksek hava sıcaklığı ve azalan müşteriler nedeniyle zor günler yaşıyor. Akaryakıt fiyatları yükseldiği için balıkçıların denize açılamadığını ifade eden balıkçı esnafı, bu durumun fiyatların yükselmesine neden olduğunu söyledi. Balığın artık lüks bir gıda olduğunu vurgulayan esnaf, kredilerle ayakta durduğunu açıkladı.

“SATIŞLAR HER GEÇEN GÜN DAHA AZALIYOR”

Balık hali esnafından Feridun Duraklı, artan hava sıcaklığının balık satışlarının olumsuz etkilediğini söyledi. Duraklı, “İlerleyen zamanda sezon açıldığında, hamsi ve istavrit bollaştığında ve yerli vatandaşlar yaylalardan döndüğünde satışlar artacaktır. Şu anda yabancılara karides, kalamar, çupra ve levrek satıyoruz. Vatandaşların alım gücü azaldığı, balık tüketimi de biraz lüks sayıldığı için satışlar biraz geriledi. Bu durum sadece balıkçı esnafı için geçerli değil. Bütün esnafın durumu böyle. Satışlar her geçen gün biraz daha azalıyor. İnşallah başımızdaki büyüklerimiz bu durumu görür. Bu zamana kadar hep 2023 yılını bekleyin diyorlar. 2023’ü bekleyip ne olacak? Şimdiki durumu düzeltemeyip de 2023’te mi düzeltecekler? Avunmadan başka bir şey değil. Bu çare değil. Çare ekonomiye en kısa sürede al atıp fiyatları geriye çekmek. Çoğu vatandaş kirasını, elektriğini, suyunu ödeyemezken bunları göz ardı etmek olmaz. Türkiye’nin ekonomisine katkısı olan çalışan tabakadır. Çiftçilerin, balıkçıların kollanması lazım. Bunları kollayamadıktan sonra ekonomi düzelmez” dedi. Duraklı yüksek mazot fiyatları nedeniyle balıkçıların denize açılamadığını, bunun da fiyatları etkilediğini söyledi.

“TURİSTLER OLMASA BUZ PARASINI BİLE ÇIKARAMAYIZ”

Balık hali esnafından Mehmet Koku da, “Satış yok. Buradan mecburen dükkanı açmak zorundayız. Sadece yüzde 10 oranında yerli müşteriye satış yapabiliyoruz. Burada Rus ve Ukraynalılar olmasa değil ekmek buz parasını bile çıkaramayız. Piyasa bitmiş durumda. İnsanlarda para yok. Önce gıda, sonra balık. Balık lüks diye geçiyor. İnsanlar önce gıdalarını alacak, ardından balık alacak. Balık halinde 2 müşteri yok. Bu durum esnafa akşama kadar tatmin vermez. Kredilerle yaşıyoruz” diye konuştu.

“BU DURUMU GERİ DÖNDÜRME İMKANI YOK”

Mazot fiyatının yükselmesinin balık fiyatlarını etkilediğini aktaran Koku, “Mazot 25-30 TL olmuş. Eskiden İzmir’e araç gönderiyorduk, 700 TL akaryakıt yakıyordu. Şimdi bu tutar 4 bin TL. Bunun üzerine belli bir rakam eklenmek zorunda kalınıyor. Tavuğun kilosu 40 TL olmuş. Piyasa böyle devam ediyor. Bu durumu geri döndürme imkanı da yok. Eğer burada 50-60 TL balık varsa demek ki herkes balık yiyebilecek. 1 kilo balığı 3 kişi yiyebilir. Bugün bir yemek 100 TL tutabilir. Çarşıda 500-600 TL. Mecburen yine balık en ekonomik olan gıda diye düşünüyorum ama insanlarda para yok. Balık alamıyor” ifadelerini kullandı. – Erkan Uysal