Alanya Balık Hali esnafı vatandaşların alım gücünün az olması nedeniyle zor günler geçiriyor. 70 TL’den satılan ufak hamsinin vatandaşlardan ilgi görmediğini ifade eden esnaf, diğer balıkların fiyatının yükselmesi nedeniyle satışlarda düşüş yaşandığını söyledi. Balık hali esnafından Feridun Duraklı, “Balıkçılık bu sene biraz sıkıntıda. Umduğumuz gibi hamsi satışı olmadı. Biraz palamut satışı oldu. Palamut da birkaç ay sürüp sona erdi. Hamsi satışı var var. Hamsinin boyu çok ufak. Balık az çıktığından dolayı fiyatlar biraz yüksek. Her zamanki gibi çupra, levrek, barbun, mezgit, hamsi var ancak diğer balıkların yanına yaklaşılmıyor. Çünkü çok pahalı. Satışlar ne kadar iyi desek de düşüş var” dedi. 

“HALKIMIZ TERCİH ETMİYOR”

Genellikle yabancıların balık satın aldığının ancak onların da alım gücünün azaldığını aktaran Duraklı, “Her şeye zam geldi. Sadece balık olarak değil, kıyma, sebze meyvesine kadar zamlandı. Hamsi 70 lirada satılıyor. Hamsi ufak olduğu için rağbet görmüyor. Biraz iri olsa fiyatı da uygun olur ama ufak olduğu için halkımız tercih etmiyor. Levreğin en düşük fiyatı 150 TL’den başlıyor, 250 TL’ye kadar çıkıyor. Çupra da aynı. Kefal 100 TL. Kubbes 80-100 TL. Mercanın fiyatı boyuna göre değişiyor. Mercanın en düşük fiyatı 150 TL’den başlıyor. 500 TL’ye kadar çıkıyor. Artık 100 TL, 10 TL gibi. Allah vatandaşa kolaylık versin. Bu devirde her şey çok pahalı. Geçinmek de çok zor” diye konuştu.

“BİR KERE NAKİT ÖDEME YAPILDI”

Balık hali esnafından Fevziye Sunar da, yerli müşterilerin bir kilo balık alabildiğini söyledi. Sunar, “Piyasa şu an durgun. Balık çok ama alım gücü yok. İnşallah düzelecek. En çok turistler alışveriş yapıyor. Onlar olmasa dükkanları kapatmak lazımmış. Yerli müşteriler bir kilo istavrit veya hamsi alıyor. Turistler gelince karides, kalamar, ahtapot alıyor. Yerli müşterilerde Türk Lirası yok. Sabahtan bu yana 4 kez kredi kartı çektim. Bir kere nakit ödeme yapıldı. İnsanlar kredi kartı kullanmayı tercih ediyor. Ancak aydan aya kredi kartını ödüyorlar. Yani kendi kartları için borca giriyorlar” ifadelerini kullandı. – Erkan Uysal

Editör: TE Bilisim