Türkiye'nin en büyük konaklama, ağırlama, yiyecek ve içecek endüstrisi HORECA Buluşması 31'inci ANFAŞ Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı (Hotel Equipment) ile 27'nci ANFAŞ Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı (Food Product), eş zamanlı olarak kapılarını ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı.

Fuarın açılışına, Antalya Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Türkiye Futbol Federasyonu Temsilciler Kurulu Başkanı Abdurrahman Arıcı, çok sayıda davetli ve sektör temsilcileri katıldı.


 
Fuar hakkında açıklamalarda bulunan ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, fuarı Antalya’nın bayramı olarak nitelendirdi.

Fuar kapsamında 40 bin metrekare alanın bir ay öncesinden dolduğunun altını çizen Bıdı, “Bu gösterilen ilgi de bugün itibariyle boşa çıkmadı. Yoğun bir ilgi var. İki ayrı fuarı birleştirdik. Geçen yıl turizmde iyi veriler yakaladık. Oteller eskiyen ürünlerini yenilemek zorunda. Gıdanın her türlü şartlarda tüketilmesi gerekiyor. Ekonomimiz de iyi yönde ilerliyor. Bu da fuarımıza yansımış durumda” dedi.

"3.5 MİLYAR DOLARLIK HACİM"

Fuarın düzenlenmesinde Antalya’daki tüm protokolün elini taşın altına koyduğunu dile getiren Bıdı, “Bu fuarın daha da büyümesini istiyoruz. 2 yıl sonra bu fuarı yapacağımız anket sonucuna göre ayırmayı düşünüyoruz. Birer ay arayla yapabiliriz ya da dışarıya yeni 20 bin metrekarelik fuar alanı yapacağız. Bu sene yoğun bir katılım oldu, herkesin mutlu olacağına inanıyorum. 30 ülkeden katılım var. 600 firma katıldı” diye konuştu.

Bıdı, 4 gün sürecek fuardan 3.5 milyar dolarlık ticaret hacmi beklediklerini kaydetti. Önemli olan ülkenin para kazanması olduğunu işaret eden Bıdı, fuarda yerli üretim ürünlerin de görücüye çıktığını bildirdi.

ALANYA’DAN DA KATILIM VARDI

Alanyalı iş insanı Ahmet Pehlivan’ın sahibi olduğu ve bölgenin en büyük bira fabrikası, Wocks Ticaret Anonim Şirketi de fuarda dev bir stant açtı. Katılımcılar tarafından oldukça ilgi gören stant, ziyaretçi akınına uğradı.

ANTALYA FUAR ŞEHRİ OLMAK İSTİYOR

Antalya’da 28 fuarın yapıldığına bu sayı ile İstanbul ve İzmir’den sonra Antalya’nın üçüncü sırada geldiğine dikkat çekerek konuşmasına giriş yapan Antalya Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin, bu sayının daha da artmaması için hiçbir engelin olmadığına vurgu yaptı. Vali Yardımcısı Sezgin; “Açılışını yaptığımız bu fuarın zamanlaması sezon için çok uygun ve doğru. Bu mevsimleri özellikle bu tür fuarlarla doldurmak sektörün gelişmesi ve büyümesi için çok önemli. Antalya’nın fuarcılık adına daha çok pay almaması için hiçbir sebep yok. Çünkü fuarcılık için Antalya Türkiye’nin hatta dünyanın en cazip illerinden biri. Gerek iklimi gerek konaklama ve sonrasındaki alternatif etkinlikler zenginliği bakımında adeta bir cazibe merkezi. İşte tüm bu unsurları bir araya getirip daha çok fuarı Antalya’ya çekmeliyiz. Bu yüzden Antalya fuar şehri olmak istiyor, diyoruz” dedi.

FUARDA YERLİ VE MİLLİ VURGUSU YAPILDI

Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, yerli malı kullanımı, verimlilik ve rekabet kavramlarının günümüzde giderek önem kazandığına dikkat çekerek; “Artık herşey ekonomik güç ile birlikte anılıyor. Bu yüzden verimlilik ve rekabet avantajınız yoksa sürdürülebilir değilsiniz. Katma değer avantajı için de yerli malı kavramı çok önemli. İşte o nedenle Antalya’mız için çok önemli olan turizm ve gıda sektörünü buluşturan bu fuar ve fuarın kazanımları çok önemli. Çünkü ilimizin ekonomisinin kalbi bu sektörlerde atıyor. Bu vesileyle bu önemli fuarı kazandıran ANFAŞ’a onun başkanı Ali Bıdı’ya ve demir gibi ekibine teşekkür ediyorum. Ama asıl teşekkürü ve alkışı hak eden, mutfakta, otelde, restorantlarda harikalar yaratan adeta bir hesap uzmanı gibi çalışan aşçılarımız” dedi.

Konuşmasında yerli ürün kullanımını kitleselleştirmek, daha fazla insanla buluşturma ve farkındalık yaratmak olduğuna vurgu yapan Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkan Vekili Mustafa Erol, şunları söyledi: “Bu ülkeye, bu ülkenin değerlerine, ürünlerine, ürettiklerine, üretenlerine sahip çıkmamız, korumamız, kollamamız gerek. Emekçi, üretici, çiftçi bizim baş tacımız. Çünkü marka değeri yaratmak için katma değerli ürünlerle bu sektörde var olmak için kendi değerlerimizi unutmamamız gerekiyor. Bu nedenle biz 35 farklı dernekten 600 aşçı ile bu önemli fuara katıldık, ben onların adına bu fuara gelen, destekleyen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

FUAR HAKKINDA

Fuar çerçevesinde Türkiye'nin sektördeki satın alma platformları otel, restoran, kafe, hastaneler, yurt ve misafirhaneler gibi sektör ve kamu kurum yöneticilerinden oluşan alım heyetleri bir araya gelecek. Fuarlarda, Türkiye Aşçılar Federasyonu, Antalya Gastronomi Eğitimcileri Birliği Derneği ve ANFAŞ işbirliğiyle 'Yaşasın Anadolu Food Show' etkinlikleriyle, turistik tesislerde yerli malı kullanımını teşvik için yemek yarışmaları, workshop ve söyleşiler yapılacak.

Otel Baristaları Derneği tarafından 'Latte Art Yarışması ve Kahve Etkinlikleri', fuarın her günü ziyaretçilerle buluşacak. Öte yandan, Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği tarafından 8'inci Uluslararası Housekeeping Olimpiyatları ile enerjinin verimli kullanımı ve elektrik maliyetlerinin düşürülmesi konusunda bilgilerin verileceği Enerex Enerji temalı özel oturumlar yapılacak.