Diyete yeni başlayan her kişinin öncelikli olarak aldığı ilk karar ekmeği hayatımdan çıkartıyorum lafıdır. Halbuki bilinenin aksine ekmek tüketiminin kilo vermede olumlu bir rolü vardır. Sadece her besinde olduğu gibi nasıl ve ne şekilde tüketeceğimizi bilmemiz yeterlidir. 

BEYNİNİZİN YAKITINI KESMEYİN …. 

Bir ekmeğin içindeki karbonhidratlar parçalanarak glikoza dönüşür. Ve beynimizin tek besin kaynağı glikozdur. Bunu beyninizin yakıtı olarak da düşünebilirsiniz.

Ekmeğin görevi ise kan şekerini dengelemektir. Burada tahıllı ekmekten çok kan şekerinin ritmini bozan basit karbonhidratları ( beyaz ekmek, şeker, çikolata… vb) beslenmenizden çıkarmanız gerekir.

PEKİ NEDEN TAHILLI EKMEK ? 

    İçerdiği posa miktarı sayesinde tam tahıllı ekmek beyaz ekmeğe göre daha uzun tokluk sağlar, beyaz ekmeğin içindeki posa neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu sebeple beyaz ekmek tüketiminden sonra tekrar açlık hissi duyulur.

    Vücudun çalışma sisteminde görev alan B grubu vitaminleri tam tahıllı ekmeklerde bulunurken, beyaz ekmekte bulunmaz. 

    Beyaz ekmek glisemik indeksi yüksek bir besin olduğu için tüketim sonrası salgılanan fazla insülin sebebiyle kan şekerinde ani yükselmeye sebep olur. Fakat tam tahıllı ekmeğin glisemik indeksi düşüktür. Kan şekerinde ani iniş-çıkışlar yaratmaz ve insülin daha az salgılanır. Bu şekilde daha tok kalmış olursunuz  

Kısacası her besinde olduğu gibi  ekmek tüketirken de porsiyon kontrolü yaparak beslenmenizde yer verebilirsiniz.