Yetersiz önlemler, niyetten öteye geçmeyen tavsiyeler ve sadece maske takarak salgınla mücadele edilemeyeceğinin açık olduğunu vurgulayan Ali Koca, “Salgının geldiği aşama kaygılarımızı artırmaya devam ediyor. Her gün artan vaka sayıları, alınmayan önlemler ve ne olacağını bilememenin verdiği karamsar bir ruh hali toplumun genelinde yaygınlaşıyor. Mesleki çalışmaların uzaktan yapılmasının mümkün olmasına rağmen yüz yüze yapılmasında ısrar edilmesi ve yeterli önlemler alınmadan öğretmenlerin okullara çağrılması salgınla mücadelede yaşanan eksiklikleri gösteriyor. Salgınla mücadelede başarılı olmak için öncelikle alınacak tüm önlemelerde ve atılacak adımlarda halk sağlığını ve toplum yararını esas almak gerekiyor. Siyasi gelecek beklentisinin veya sermayenin elde edeceği kazancın halk sağlığı ve kamusal yararın önüne geçmesinin yaratacağı olumsuz sonuçların telafisi mümkün olmayacak. 25 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile kamu çalışanlarına uzaktan ve dönüşümlü çalışma olanağı tanınarak bu süre içerisinde idari izinli sayılmalarına dönük bir düzenleme yapıldı. Bu kararnamenin kendisi dahi salgında gelinen aşamanın ciddiyetini gösteriyor. Sağlıklı karar verebilmenin ön koşulu geçerli ve güvenilir bilgiye sahip olmaktır. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumların bu dönemde tüm bilgileri şeffaf olarak kamuoyu ile paylaşması gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı genelgesinin nasıl uygulanacağı ile ilgili MEB ve YÖK sendikalarla bir araya gelmeli ve uygulama ile ilgili geniş bir toplumsal mutabakat sağlanmalı. Sadece salgınla ilgili yaşananlar değil, bazıları salgınla ilişkili olmak üzere çok sayıda sorunun acilen çözülmesi gerekiyor. Bu nedenle Eğitim Sen olarak taleplerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz: 25 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı genelgesinin uygulanmasına dönük sendikalarla bir araya gelinmeli. “Öğretmenlerin 2020 Yılı İsteğe Bağlı İl Dışı Tayin” dönemince sınırlı sayıda kadro açık ilan edildiğinden öğretmenlerin çalışmak istediği yeri belirleme hakkı fiili olarak sınırlandırıldı. Norm kadrolar güncellenerek “ il dışı tayin” hakkı verilmeli ve hızla bununla ilgili düzenleme yapılmalı.
Mazeret tayinlerinde kadro yokluğu nedeniyle bazı öğretmen arkadaşların ataması gerçekleştirilemedi. Eş durumu özründen tayini çıkmayan arkadaşlara “il emrine atanma” hakkı verilerek hızla aile birliği sağlanmalı” dedi.

“YOĞUNLUK SALGININ YAYILMASINA NEDEN OLUYOR”

Ortaöğretime geçiş sisteminin öğrencileri mağdur etmeye devam ettiğini aktaran Koca, “Her ne kadar MEB açıkladığı verilerle öğrencilerin büyük bir bölümünün kendi istediği okula yerleştiği algısı yaratmaya çalışsa da, aslında gerçek öğrencilerin tercih etmek zorunda kaldığı okula yerleştiğidir. LGS’de öğrencilerin sorunlarına bir parça da olsa çözüm üretebilmek için üçüncü nakil dönemi planlamalı ve boş kontenjanları öğrencilerin tercih etmesine olanak sağlanmalı. RAM’ların özel eğitim bölümlerinden alınan raporların yenilenmesi ciddi bir yoğunluğa neden oluyor. Bu da salgının yayılmasına zemin oluşturuyor. RAM’lardan alınan raporların yenilenmesi yerine bu raporların süresinin MEB tarafından alınacak bir kararla 1 yıl uzatılması sorunu çözecektir” diye konuştu.

2019 KPSS mağdurlarının haftalardır yaşadıkları mağduriyeti anlatmaya, sorunlarına çözüm üretmeye çalışmakta olduklarını dile getiren Koca, “MEB, arkadaşlarımızın, kendilerinden kaynaklanmayan bu durumdan dolayı, daha fazla mağdur olmamaları için hızla ek atama da dâhil çözüm üretmeli.
Öğretmenler MEB’in aldığı karar gereği mesleki çalışmalar için okullarda bulunuyor. Öğretmenlerin bu koşullarda ve alınan yetersiz önlemlerle okullarda bulunmasının salgının yayılması açısından istenmedik sonuçlar üretebileceği uyarısını hem yaptığımız açıklamalarla kamuoyu ile hem de yaptığımız görüşmelerde MEB yöneticileri ile paylaşmıştık. Genel merkezimize şubelerimizden şu ana dek ulaşan bilgiler maalesef bizleri haklı çıkarıyor. Bu konuda yanılmayı çok isterdik. Tek bir eğitim emekçisinin dahi salgından olumsuz etkilenmesini istemeyiz ve salgının başından bu yana da ortaya koyduğumuz çaba öğrencilerimiz, eğitim ve bilim emekçileri ile halkımızın sağlığını koruma isteğimiz ve kararlığımızdan. Okullarda görülen vaka bilgilerinden Eğitim Sen’e ulaşanlardan bazıları şu şekildedir:
Adana Seyhan İstiklal O.O.
Adana Seyhan Yıldırım Beyazıt O.O.
Adana Yüreğir Emine Özgürel İ.O.O.
Adana Seyhan Orhan Gazi O.O.
Ankara Bağlum Özkent Akbilek O.O.
Antalya Kepez Hüsniye Özdilek MTAL
Antalya Konyaaltı Akdeniz A. L.
Aydın Didim Valiler İlkokulu
Balıkesir Bandırma Esnaf Sanatkârlar O.O.
Balıkesir Bandırma Korgeneral Evren Akoğlu O. O.
Burdur Gölhisar Adnan Menderes İlkokulu
Bursa Karacabey MTAL
Bursa Karacabey İMKB MTAL
Çorum Merkez Sakarya İlkokulu
Çorum Merkez Dumlupınar İlkokulu
Çorum Mecitözü İlçe MEM
Denizli Merkez Efendi İlkokulu
Diyarbakır Ergani Çayönü O.O.
Diyarbakır Dîcle 15 Temmuz O.O.
Edirne Keşan Keşan Lisesi
Gaziantep Kızılhisar MTAL
İstanbul Avcılar Gümüşpala MTAL
İstanbul Bahçelievler Eşref Bitlis O.O.
İzmir Bornova Gül Sefa Kapancıoğlu Anadolu Lisesi
İzmir Bornova Şehit Erol Olçok İmam Hatip Ortaokulu/Anadolu Lisesi
İzmir Karabağlar Tahir Merzeci OO
İzmir Buca Buca A.L.
Niğde Bor Atatürk A.L.
Mersin Tarsus Kelahmet İlkokulu
Mersin Tarsus Turgut İçgören O.O.
Mersin Çavuşlu O.O.
Mersin Zeki Koyuncuoğlu İ.O/O.O
Rize Merkez İmam Hatip O.O.
Yalova Altınova İmam Hatip O.O.

Gelinen aşama var olan durumu yeniden değerlendirmeyi zorunlu hale getirdi. MEB, hızla sendikalarla bir araya gelmeli ve bundan sonra sürecin nasıl devam edeceğine ilişkin bir yol haritası oluşturmalı. Yüz yüze eğitimin başlaması eğer gerçekten isteniyorsa sağlıkla ilgili tüm önlemlerin tam olarak alınması gerekiyor. Yetersiz önlemler, niyetten öteye geçmeyen tavsiyeler ve sadece maske takarak salgınla mücadele edilemeyeceği açık. MEB başta olmak üzere sorumluluğu olan tüm kurumları bu hususta yeniden düşünmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.