Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Malatya'da CNN Türk ve Kanal D ortak canlı yayınının konuğu oldu. Milli Eğitim Bakanlığı psikososyal destek merkezinden yaptığı bağlantıda son gelişmeler ile ilgili açıklamalarda bulunan Özer, Türkiye'nin normalleşmesi için eğitimin normalleşmesi gerektiğini belirterek, salgın döneminde Bakanlığın kararlı bir şekilde okulları açtığına işaret etti.

Özer, "Eğitimi ne kadar hızlı bir şekilde normalleştirirsek Türkiye'nin de bu süreçte normalleşmesiyle ilgili sürecini hızlandırırız. Bu nedenle 71 ilde, yani depremden etkilenmeyen illerde 20 Şubat'ta eğitim öğretimi başlatacağımızı açıkladık. Dolayısıyla 71 il hızlı bir şekilde eğitim öğretime okul öncesinden ilkokula, ortaokuldan liseye, tüm eğitim kademelerinde eğitim öğretime başlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

"BELKİ 1 MART'TA BU 10 İLİN BAZILARINDA EĞİTİM ÖĞRETİME BAŞLAYAMAYACAĞIZ"

Depremden etkilenen 10 ilde gelinen nokta hakkında konuşan Özer, söz konusu illerde Bakanlığın 20 bin 868 binasının bulunduğunu, bunlardan 24'ünün yıkıldığını ve 83'ünün de ağır hasarlı olduğunu belirterek, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla birlikte bu hafta içinde tüm okul binalarımızın hasar tespit raporunu çıkaracağız. Şubat ayının sonuna kadar bu süreci tamamlamayı planlıyoruz. Dolayısıyla 10 ildeki eğitim öğretime 1 Mart'a kadar ara verdiğimizi açıkladık. 1 Mart'ta başlayacağını açıklamadık, belki 1 Mart'ta bu 10 ilin bazılarında eğitim öğretime başlayamayacağız" diye konuştu.

"1 MART'A KADAR TÜM EKSİKLİKLERİMİZİ TAMAMLAMAYLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPACAĞIZ"

Özer, şöyle devam etti:

"Ama bizim Bakanlık olarak hedefimiz sanki 1 Mart'ta başlayacakmış gibi tüm önlemlerimizi, tüm çalışmalarımızı, tüm planlamalarımızı nihayetlendirebilmek. Burada da biz Bakanlık olarak il bazlı bir değerlendirme yapmayacağız. İlçe bazlı ve okul bazlı değerlendirme yapacağız. 1 Mart'a kadar tüm eksikliklerimizi tamamlamayı ve 1 Mart'a kalmadan 10 ildeki eğitim öğretim sürecinin nasıl devam edeceğiyle ilgili ilave açıklamaları yapacağız."

"ALACAĞIMIZ KARARLARI DA TÜM İLLERİMİZLE PAYLAŞACAĞIZ"

Bakanlığın hasar gören binalarının oranının genele göre oldukça düşük olduğunu bildiren Bakan Özer, bununla beraber eğitim öğretime başlamadan önce tüm okulların sağlam da olsa az hasarlı da olsa tüm okulların hasar tespit raporunun alınmadan eğitimin başlatılmayacağını vurgulayarak, "Bizim amacımız ne olursa olsun eğitim öğretimi başlatmak değil, çocuklarımızın güvenli ortamda eğitim öğretime başlamalarını sağlamak. İnanıyorum ki bir hafta içinde tüm bu süreçleri tamamlamış olacağız ve alacağımız kararları da tüm illerimizle paylaşacağız" ifadelerini kullandı.

"ÖĞRETMEN İHTİYACI DURUMUNDA DA YENİ ÖĞRETMEN ATAMALARI YAPACAĞIZ"

Özer, devamında şunları söyledi:

"10 ilimizdeki ikinci dönem tüm eğitim kademelerinde devam şartı aramıyoruz. Bunu daha önceden açıkladık. Daha sonra da 10 ildeki öğrencilerimizin 71 ile nakliyle ilgili süreci başlattık. Şu ana kadar 2 bin öğrenci 71 ile dağılmak suretiyle nakillerini aldırdı. Bu hafta içinde bu sayı giderek artacak. Ayrıca özel öğretim kurumlarındaki yüzde 3 burslu öğrenci kabul etme şartını da yüzde 10'a çıkardık, yüzde 7'yi bu 10 ilden diğer illere gidecek olan öğrencilerimiz için kullanacağız. Öğretmen ihtiyacı durumunda da yeni öğretmen atamaları yapacağız. Bugün yeni bir çalışma daha yaparak nihayetlendirdik. Bu bölgedeki öğretmenlerimizin diğer illere mazeretle ilgili, sağlıkla ilgili görevlendirmeleriyle ilgili süreçleri de inşallah bu hafta içinde başlatacağız. Eğitim öğretimin devam etmesiyle ilgili, öğretmenle ilgili ne ihtiyacımız varsa onları hızlı bir şekilde atama yoluyla görevlendirme yoluyla karşılayacağız."

Ailesi deprem bölgesinde olan veya kayıpları olan öğretmenlerin durumu için çalışmalar yapıldığını anlatan Bakan Özer, liseye geçiş ile ilgili sınavlara ilişkin bir tarih açıklanmadığını dile getirerek, koşulların iyileşmesi durumuna göre sınav tarihinin belirleneceğini bildirdi.

Depremden etkilenen çocuklar için verilen psikolojik desteğe değinen Bakan Özer, "Milli Eğitim Bakanlığı, 6 Şubat'tan itibaren tüm ekibiyle sahada. Meslek liselerimiz, halk eğitim merkezlerimiz, olgunlaşma enstitülerimiz ve gönüllü öğretmenlerimiz. Biz zaten 71 ildeki ikinci haftayı, bu yardım mekanizmaları sekteye uğratmamak için uzattık" dedi.

"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TÜM İMKANLARIYLA VATANDAŞININ YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEK"

Özer, Milli Eğitim Bakanlığının depremden etkilenen 10 ilde vatandaşlara günlük yaklaşık 2 milyon sıcak yemek verdiğini anlatarak, şu bilgileri paylaştı:

"1 milyon 600 bin ekmek üretiliyor günlük. MEB AKUB ekibi, yaklaşık 5 bin öğretmenimiz 10 ilde arama kurtarma çalışmalarına katılıyor. Psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerimiz yaklaşık 4 bin öğretmenimiz sahada vatandaşlarımızın, öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin psikolojik sağlamlığıyla ilgili çalışıyor. Öğrencilerimizin psikososyal sağlamlığını artırmak için bir merkez kurduk. Çocuklarımızı burada toplayan rehber öğretmenlerimiz ve psikolojik danışmanlarımız onlara oyun oynatıyor, etkinlik yapıyor ve psikolojik destek sunuyorlar. Şu ana kadar bunlardan Türkiye'de 187 tane kurduk. 10 ildeki tüm çadır merkezlerine de kuracağız. Adım adım aldığımız kararları uyguluyoruz. Mümkün olduğu kadar çocuklarımızın bu travmayı çok hızlı bir şekilde atlatabilmeleriyle ilgili onların sosyalleşmesiyle, birlikte dertleşmesiyle, birlikte oyun oynamasına fırsat veren mekanlar oluşturuyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı tüm imkanlarıyla vatandaşının yanında olmaya devam edecek."