Sevgili okurlarım,
   Öfkenizi yönetmekte zorlandığınız zamanlar oldu mu? Sizden daha güçlü birisi sizi azarladığında duyduğunuz öfkeyi sizden daha güçsüz birisine yansıttığınız oldu mu?
   Kişinin dürtü ya da duygularını asıl kaynak yerine daha kabul edilebilir ve daha az tehdit içeren nesneye veya kişiye aktarmasıdır. Birçok kişinin yaşadığı bu duruma yer değiştirme denir. En çok öfke, kızgınlık gibi durumlarda kullanılan bir savunma mekanizmasıdır. Bazı durumlarda duygularımızı kontrol etmekte zorlanır ve bu duyguyu bir şekilde dışarı çıkarmak isteriz. Bu durum kimi zaman bir eşyaya zarar vermek kimi zaman kendimizden güçsüz bir kişiden öfkenin acısını çıkarmaktır. Örneğin; babasından azar işiten bir çocuğun, öfkesini kardeşine ya da oyuncaklarına bağırarak, duygusunu kişi ya da nesneler üzerinde yer değiştirmesidir. Çalıştığı iş yerinde patronundan azar işiten bir çalışan, patronuyla tartışmak yerine masaya yumruk atması ya da eşine bağırmasıdır. 
    Günlük hayatta hemen hemen herkesin yaşadığı bir durumdur. Danışanlarım kendi hikayelerini anlattıklarında içerisinde bulunduğu durumu anlamakta zorlandıklarını ifade ederler. ‘’Ortada elle tutulur hiçbir sebep yokken babamın ya da annemin bana bağırmasını anlamış değilim. Ben kötü bir evlat mıyım, sanırım evde istenmiyorum’’ gibi cümlelerle kendilerini yargıladıklarını gözlemlemekteyim. Çocuklar için bu süreç kritiktir. Çevreden aldığı mesajlarla yetişkinlik hayatlarını şekillendirirler. Kendi çocukluğunuza yolculuk yapın. Anne ve babanızın size olan davranışlarını hatırlamaya çalışın. Sizde hissettirdiği duygu ve düşünceler nelerdi? üzerinde biraz düşünün. O zaman çocuklarınızın yaşadığı duygu ve düşünceleri daha rahat anlayacaksınız. 
     Sevgili ebeveynler gün içerisinde nelerle mücadele ettiğinizi, nelere katlanmak zorunda kaldığınızı siz anlatmadığınız müddetçe karşı tarafın sizi anlamasını ve anlayış göstermesini bekleyemezsiniz. Öfkenizi karşı tarafa aktarmadan önce bir durup, bunu şu an neden ve hangi sebepten dolayı yapıyorum diye düşünmenizi tavsiye ederim. Karşı tarafla paylaşmak isterseniz eğer, yaşadığınız duygu ve düşünceleri anlatmak size iyi gelecektir. Sevgiyle kalın.