Türkiye yıllardır bu kadar badireye, iç ve dış problemlere hatta ve hatta ülkeyi yıkmaya çalışan darbeci zihniyetlere rağmen millet olmayı, bir ve beraber yaşamayı başarıp bunu tüm dünyaya gösteren nadir ülkelerden birisidir.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde ve Avrupa’da farklı etnik gruplar ayrı yaşamayı tercih ediyor. Bu grupların özerk alanlarda, eyaletlerde ya da bağımsızlık ilan edip kendi topraklarında yaşamayı tercih sebebi göstermesi hem ilerleyememelerine hem de güçlü devlet olgusunun oluşmamasına sebebiyet veriyor. Bunlar köşede hayatlarını idame ettiriyor.
 
Türklerin kendine özgü bir devlet kültürü, vicdan olgusu var. Bunu devletin başına gelen her türlü musibette görebiliyoruz. İzmir’de yaşanan deprem felaketinde Türk, Kürt, Laz, Zaza, Roman, Ermeni, Hristiyan, Musevi vs. her türlü etnik gruptan bir dayanışma örneği geldi. Bunlar beraber yaşamanın, bir olmanın faydaları. Kimisi evini kimisi ekmeğini bölüşerek depremzedelere yardım etti.

Biz beraber olursak tüm dünya karşımızda dursa ne fark eder ama dağılırsak küçülürüz. Küçülürsek yem oluruz. Birçok özerk bölgelerde bunu gördük. Allah bu memlekete bir daha deprem ve benzeri acılar yaşatmasın inşallah.