Diyet denince akla direk kısıtlama dilediğini yiyememe geliyorsa yaşam tarzınızda, günlük rutinlerinizde küçük değişiklikler yaparak bu düşünce yapısını doğruya yönlendirebilirsiniz. Yaşam süresini uzatmak ve bu süreyi daha sağlıklı geçirmek için yapacağınız küçük değişiklikler büyük sonuçlar doğuracak.

Dünya genelinde beslenme nedenli risk faktörlerinin yılda 11 milyon ölüme yol açtığı tahmin ediliyor. Yaşam süresinde en büyük kazanım ise beslenmeye daha fazla baklagiller, tam tahıllar, kuruyemişler ve daha az miktarda kırmızı et ekleyerek elde edilmiş. 60 yaşından sonra tipik bir diyetten optimal diyete geçişin, ortalama yaşam süresini sekiz yıla kadar artırabileceği çalışmanın ilgi çekici sonuçlarından.

Yapılan çalışmada belirtilen beslenme değişiklikleri akıllara doğrudan Akdeniz diyetini getiriyor. Akdeniz diyetini daha önceki yazılarda da bahsetmiştik. Bu beslenme modeli bir diyetten çok yaşam tarzı haline gelmeli. Çünkü kilo kaybını desteklemesinin yanı sıra kalp krizi, tip 2 diyabet, beyin sağlığı ve erken ölümü önlemeye yardımcı, pek çok hastalığa karşı koruyucu role sahip.

Yedi maddede Akdeniz diyeti

Meyve ve sebzeleri çeşitli ve mevsiminde tüketin.

Kırmızı et tüketiminizi azaltın.

Her gün mutlaka çiğ ve tuzsuz yağlı tohumları tüketin.

Rafine tahıllar, işlenmiş etler, rafine ve trans yağlar, eklenti şeker ve yapay tatlandırıcılardan uzak durun.

Haftada en az iki kez balık tüketin.

Doymuş yağlar yerine yemeklerde ve salatalarınızda zeytinyağını tercih edin.

Yemekleri doğru pişirme yöntemiyle pişirin, tuzu azaltın ve daha çok baharatlardan faydalanın.

Meyve ve sebzeler birlikte daha güçlü

Meyve ve sebzeler günlük beslenmemizin olmazsa olmaz besin gruplarından biri. İçeriğinde bulunan çeşitli vitamin, mineral ve antioksidanlarla sağlık üzerine birçok faydası var. Genel olarak baktığımızda, bu besin grubu büyüme ve gelişmede, hücre yenilenmesinde, deri ve göz sağlığında, diş ve diş eti sağlığında, kan yapımında ve hastalıklara karşı direnç oluşmasında rol alıyor. Bilinen sağlık faydalarının yanında tabağınızın yarısında sebze ve meyvelerin olması iştah kontrolüne de yardımcı oluyor. Meyve ve sebzeyi birlikte tükettiğinizde farklı vitamin mineraller ve fitokimyasallardan farklı sağlık faydası almış olacağınızı unutmayın. Tabağınızda her zaman çeşitliliği hedefleyin.