Malum yaz memleketiyiz. Havamız sıcak, sokaklar, caddeler, yollar sıcak. Bu sıcaklar bir de trafikte dur kalk yaparken had safhaya çıkıyor. Bu da haliyle gerginliği artırıyor.  

Trafikte yaz dönemi en iyi pratik ve ekonomik araç bisiklet ya da motosiklet. Yani çift tekerliler. Ana caddelerde, sokaklarda bol bol motosikletli ve bisikletli sürücülerle karşılaşabilirsiniz lakin ülkemizde hala otomobil ve ticari araç kullanıcıları yüzünden bu kullanıcılar taşıttan sayılmıyor.

Trafikte sıkıştırılan, yol verilmeyen, üzerine sürülen, trafikte arkadan taciz edilen hep bu gruptaki arkadaşlar. Bisiklet sağlıktır, candır. Bisiklet sürücüsü sporcudur. Bazen yavaş bazen hızlı gider. Vücudun eforuyla alakalı bir durum. Buna saygı göstermemiz lazım.

Motosiklet sürücüsü kanunen verilmiş haklara sahiptir, plakası vardır. Ehliyetsiz kullanılamaz. Karayollarında trafikte seyretme hakkına sahiptir. Yani otomobilin nasıl emniyette kaydı varsa motosikletin de vardır.

Trafikte birbirimize saygılı olalım. Sıcağın verdiği gerginlikten uzak duralım. “Sen yavaş gittin, ben hızlı geçtim. Senin yüzünden geç kaldım. Çekilsene sağa, görmüyor musun” vs. diyerek birbirimizi taciz etmeyelim. Bisiklet ve motosiklet kullanıcıları da insan. Onların da çoluk, çocuğu, ailesi var. Trafikte onların da hakkı var. Çok acil bir durum olmadığı müddetçe ambulans vs. iki dakika geç kalmayla kimse bir şey kaybetmez ama ufak bir temas büyük bir kazaya sebebiyet verebilir. Bir ailenin dramı haline gelebilir. Lütfen dikkat, motosiklet ve bisiklet sürücülerini tanıyın. Onlara saygı duyun.