Lider, idealist, ileri görüşlü, asker, komutan, öğretmen, baba, yenilikçi, kurtarıcı, kitap kurdu, yazar, tüm ülkenin tek yürek olduğu isim. Belki de birçok sıfat yetersiz kalabiliyor tanımlamak için. O ismi söylediğimizde aklımıza çeşitli kelimeler gelebiliyor. Tüm bunların dışında tüm dünya tarafından tanınmış bir lider olduğu gerçeği herkesin ortak görüşü.
Bir çocuğun bakışında, bir annenin kalbinde, bir babanın düşüncelerinde, büyükanne ve dedelerin hatıralarında saklı bir kişi. Üşümesin diye heykeline bere takılan büyük bir düşünür. Döneminin çok ötesini görüp adımlar atan bir lider. Kimse ona inanmasa da hayal ettiklerini ülkesi için bir bir gerçekleştiren en büyük hayalperest. 
Bazı kişilere göre çok zeki, bazı kişilere göre hayalperestti. Ama bugün bile önünde saygıyla eğildiğimiz bir isim. Onu anmak için binlerce kilometrelerden ziyaretine gittiğimiz özel insan. 
Yüz yaşının çok üstünde olan bir tanıdığımız onu ilk gördüğü anı anlatmıştı. Okuluna gelmiş ve tüm çocuklarla ilgilenmiş, onlarla konuşmuş. O günleri anlatırken gözlerinin içi gülüyordu adeta. Öldüğü günü dün gibi hatırlıyordu. Anıtkabir’e gidişlerini, onun kabrinin nasıl taşındığını, karanfillerle dolu bir yol yaptıklarını anlatırdı hep. Her anlatışında ağlardı. “Keşke siz de görseydiniz onu, harika bir insandı” derdi her seferinde. Yaptığı inkılapların değişimlerine tanık olmuş ve o günleri yaşamış bir insandan en anlamlı cümleleri duymuştuk.
Yıllar öncesinde yaşamış, birçok devrimler yapmış ve bugün bizler için bir gelecek yaratmış döneminin değil kendisinden sonra gelen yüzyılları bile etkilemiş bir insandan bahsediyorum. Bugün bile ismini andığımızda 10 Kasım sabahı saat 09.05’i gösterdiğinde tüm insanların ve hayatın durduğu, milyonlarca insanın onu andığı bir kişi. 
Her gün yaşadığımız bir saat dilimi 10 Kasım sabahında ancak bu kadar hüzünlü olabilir. Onu anmak, onu yaşatmak, onun fikirlerini yaşatmaktan geçiyor. Onun fikirleriyle hayatımıza yön verdiğimizde, yaptığımız her işte onu kendimize örnek aldığımızda o zaman harika işler başarmış olacağız.
Her sene onu anmak için birçok kısa filmler hazırlanıyor. Bu sene için hazırlanan bir kısa filmde yer alan öğrencinin söyledikleri beni çok etkiledi: ‘’O gün bütün Türkiye yağmur yağmadan ıslandı.’’ 10 Kasım saat 09.05 en güzel böyle anlatılabilirdi.
Seni anlatmaya, sana olan özlemimizi ifade etmeye kelimeler yetmiyor. Atam ama sen hep kalbimizdesin. Her Kasım ayı 10’uncu gününe geldiğinde senin ölümünü değil, bizler için yaptığın tüm güzel adımları, ilkeleri ve devrimleri yeniden hatırlayacağız. Seni yaşatmak için düşüncelerimizde, yaptığımız tüm işlerde ve gezdiğimiz her diyarda senin etkin olduğunun farkında olacağız. 
Sen bizimle birlikte yaşayacaksın Mustafa Kemal Atatürk. Her genç, her çocuk, her kadın, her erkek, her yaşlı bir Mustafa Kemal Atatürk. Ben Mustafa Kemal Atatürk’üm ve biliyorum ki Mustafa Kemaller tükenmez!
Saygı, sevgi ve özlemle anıyorum.