Bektaşiye, "Abdestsiz namaz kılınmaz" demişler.

Bektaşi, "Ben kıldım oldu" demiş.

2023 T.C. Cumhurbaşkanı seçimi 13. Cumhurbaşkanı'nı belirlemek için en geç 18 Haziran tarihinde yapılacak olan seçimdir. Cumhurbaşkanı kırk yaşını doldurmuş, yüksek öğrenimini yapmış, milletvekilliği seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından doğrudan halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanı'nın görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir. (Anayasa mad. 101)

Anayasa’nın Cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili maddesi gayet açık. Kullanılan dil okuyan her vatandaşın anlayacağı dilden. Bunun için “Hukukçu kimliğimle konuşuyorum" diyerek eğip bükmeye hiç gerek yok. Komşumun zihin engelli bir oğlu var. Ben köşe yazılarımı yazdıktan sonra ona okurum. O anlamışsa, yazılanı her okuyucu anlamış demektir. Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili Anayasa’nın 101. maddesini komşunun oğluna okudum hiç tereddüt etmeden "Anladım" dedi.

Gelelim T.C. Anayasası’nın 116. maddesine göre seçimlerin yenilenmesine veya iktidarın deyimi ile güncellenmesine. Bunun

için Türkiye Büyük Millet Meclisi üye sayısının beşte üçü çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.

Mecliste milletvekili üye tam sayısı 600 olduğuna göre, 360 milletvekilinin seçimlerin yenilenmesi için parmak kaldırması lazım. AKP ve MHP milletvekili meclis üye sayısı 336. İktidarın 360 sayısına ulaşabilmesi için mecliste bulunan partilerin en az 24 milletvekili ile katkı sunması lazım. Bu durumda mevcut Cumhurbaşkanı’nın yeniden aday olmasının önündeki anayasal engel kalkıyor.

Muhalefet partileri eski seçim yasalarının uygulanması durumunda iktidarın seçimleri öne alma teklifine onay verebileceklerini söylüyor. Bunun için 16 Nisan’dan önce belirlenen tarihte milletvekili meclis seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılması şartınını getiriyorlar. Çünkü 16 Nisan’dan sonra yapılacak seçimlerde iktidarın getirdiği yeni seçim yasaları yürürlüğe girecek.

İkinci olasılık; Cumhurbaşkanı’nın TBMM'yi feshederek erken seçim kararı alması durumunda mevcut Cumhurbaşkanı’nın aday olma şansı yok. Yasalar buna elvermiyor. Altılı Masa 16 Nisan’dan sonraki bir erken seçime evet demeyeceklerini imza altına almalarına rağmen, Cumhurbaşkanı seçim tarihini 2023 yılının 14 Mayıs’ını işaret edince muhalefet iktidarın yasal olmayan çıkışına itiraz etmek bir yana 14 mayıs şarkıları ile iktidara eşlik etmeye başladı.

Tek adam, yargıyı da yanına alarak her türlü hukuksuzluğu kendisine tanınan yasal bir hakmış gibi kullanmakta. Muhalefet partilerinin sessizliği ise bizleri açılan cehennemin kapılarına doğru hızla iteklemekte.

Bindik bir alamete gedeyoz kıyamete.

Cumhurbaşkanı, genel seçim.

Seçin, bakalım seçin.

Amanieyy.