Kalp sağlığınızı iyileştirmek ve felç riskini en aza indirmek doğru bir beslenme programı ile inflomasyonu en düşüğe indirmek sağlığımıza yapacağımız en büyük yatırımlardan bir tanesi.

İnflamasyon nedir?

İnflamasyon bedenin kendisini koruma kalkanıdır. Enfeksiyon yaralanma ve hastalıklardan korunmak için bedenin verdiği bir tepkidir. Bedenin problemi bulduğunu söyleme biçimi olarakta açıklanabilir.

Stres, sağlıksız beslenme ve düşük aktivite seviyeleri inflamasyonu tetikleyen etkenlerdendir. Peki, beslenmenizde inflamasyonu artırıcı etki gösterebilen besinlerden kaçındığınızda kalp hastalığını ve felç riskini azaltabileceğinizi biliyor musunuz? Yeni yapılan bir çalışma; inflamasyon, beslenme ve kalp hastalığı arasındaki ilişkiyi incelemiş. Ben de bu çalışmadan elde edilen sonuçları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Hangi besinler inflamasyonla ilişkili?

Kronik inflamasyonun, kalp hastalığı ve felç gelişiminde önemli bir rol oynadığını hatırlatmakta fayda var. Bu konuda biz beslenmecilere Akdeniz diyetinin önemini bir kez daha vurgulamak düşüyor. Zeytinyağı, yağlı tohumlar, tam tahıl ürünleri, meyve ve sebzeler ve deniz ürünleri açısından zengin bir beslenme düzeni benimsemek çoğu hastalıkta olduğu gibi burada da etkili. “Vücudunuzda artmış inflamasyonla ilişkilendirilen yiyecekler nedir” diye bakacak olursak kırmızı et, sucuk, salam gibi işlenmiş etler; rafine karbonhidratlar, organ etleri ve şekerli içecekleri örnek verebiliriz

Antioksidan ve lif içeren yiyecekler

Burada inflamasyon ile mücadeleye yardımcı olarak daha yüksek antioksidan ve lif içeren yiyecekler tüketmenizi önerebilirim. Ispanak, lahana, roka gibi yeşil yapraklı sebzeleri tüketmeye özen gösterin. Rafine şeker, kızarmış yiyecekler, gazlı içecek tüketimi, işlenmiş et ürünleri ve organ etini ise beslenme planınıza dâhil etmekten kaçının! Çünkü bu yiyecekler, araştırma sonucuna göre proinflamatuar diyet indeksine en büyük katkı sağlayanlar arasında yer alıyor.

Ceviz tüketimi önemli

Omega-3 bakımından zengin olan ceviz, en lezzetli yağlı tohumlarımızdandır. Lezzetli olduğu kadar insan sağlığını destekleyici, inflamasyon üzerinde de olumlu etkilerinden bahsetmek mümkündür. Yeni bir çalışmada; araştırmacılar, beslenme planına ceviz ilave etmenin iflamasyonu nasıl iyileştireceğini ele almışlar. Toplam 634 katılımcının değerlendirildiği çalışmada, katılımcılara ceviz içermeyen bir diyet ve düzenli olarak ceviz içeren bir diyet (günde yaklaşık 30-60 gram) verilmiş ve 2 yıl boyunca takip edilmiş. Sonuç aslında şaşırtıcı değil; cevizle beslenenlerde test edilen inflamasyon göstergelerinin 6’sında önemli ölçüde azalma görülmüş. Bu sonuçlar bize Akdeniz diyetinin bir parçası olan ceviz tüketiminin önemini bir kez daha gösteriyor.