Başarı ile yaş arasında bir  ilişki varmıdır? Beethoven ilk eserini onüç yaşında iken besteledi. Mozart henüz altı yaşında iken konser vermeye başladı.Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u aldığı zaman 21 yaşında idi.
Napolyon İtalya’yı zaptettiğinde 27 yaşında idi. İngiliz Romancı Charles  Dickens ,Pickwick adlı eserini  25 yaşında iken yazdı.
Goethe ilk şiirleri 10 yaşında iken yazdı. Benjamin Franklin Fakir bir adamın almanağı adlı eserini 26 yaşında yazdı. William PİT 24 yaşında İngiltere Başbakanı oldu.
    Bu yukarıda saydıklarımız çocuk denecek yaşta yada çok genç derecek yaşta başarıya ulaşmış isimler.
    Bir başka pencereden  baktığımızda ise şunları görüyoruz.Churchill 65 yaşında İngiltere başbakanı oldu. Bismark Alman birliğini sağladığı zaman 70 yaşında idi. Mimar Sinan Büyük eseri  Süleymaniye Camii’i bitirdiği zaman 70 yaşını geçmişti.
    İmmanuel Kant Antrobolojisini 74 yaşında iken yazdı.
İngiltara  William Gladstone  4 cü defa bu göreve geldiğinde 83 yaşında idi.Bülent ECEVİT  son kez başbakan olduğunda 74 yaşında idi

Golda Meir İsrail Başbakanı olduğunda  71 yaşında idi.
İngiliz Futbolcusu  Stanly Matthews Futbolu bıraktığında 48 yaşında idi.
    Sonuç olarak diyebiliriz ki çok genç yaşta başarıyı yakalayanlar olduğu gibi son derece ilerlemiş yaşına rağmen başarılı olmayı sürdürebilmiş insanlarda   pekala çok fazla.
    Columbia Üniversitesi psikologlarından Dr Lodge ,Herhangi bir hastalık hali bulunmadığı taktirde kafanın  düşünme ve yaratma  kabiliyeti 90 hatta yaşına hatta daha da ilerisine kadar devam ettirebileceği bilimsel yöntemlerle ispatlamıştır.Kendisi o yaşlarda Üniversitede ders veriyordu. Dr. Lodge”yaşlanan vücuttur diyordu kafanız değil;şayet kullanmayı bilirseniz!


*Kaynakça:düşünen insana hazine
        Nejat Muallimoğlu