Sevgili okurlarım,  
   ‘’Beni bende demen, bende değilim
     Bir ben vardır, benden içeru’’  Yunus Emre
     En son ne zaman aynayı kendinize çevirdiniz? Ne zaman başkalarının ne yaptıklarını bir kenara bırakıp kendi yaptıklarınıza odaklandınız?
      İnsanlar taşımakta zorlandıkları ya da yüzleşmek istemedikleri duygular karşısında ‘’yansıtma’’ dediğimiz savunma mekanizmasını kullanırlar. Bu kavram ilk kez psikolojinin babası Freud tarafından kullanılmıştır. Anlamı ise kişinin bilinçdışında var olan duygu, düşünce ve davranışlarıyla yüzleşemediği, kabul edemediği durumlarda sanki kendisi değil de bir başkası hissediyor gibi düşünmesi ve algılamasıdır. Yansıtma günlük hayatta en sık kullandığımız savunma mekanizmasıdır. Çünkü bir insan yaşamadığı, hissetmediği, deneyim kazanmadığı, bilmediği bir şeyi yansıtamaz. Örneğin, kıskanç diyen birisi kıskanmanın ne olduğunu, çok bencilsin diyen birisi bencilliğin ne olduğunu bilir. Kız arkadaşını aldatmayı düşünen bir erkek bunu bilinç düzeyine çıkarmak istemez ve kız arkadaşının sanki onu aldatacağını düşünerek şüphe içerisine girer ve suçlamaya başlar. Böylece kendi düşünce ve davranışını kız arkadaşına yansıtmaya başlar. Beni hiç aramıyorsun diyen bir kişi çevresindeki kişileri aramıyordur ya da bana saygı duymuyorlar diyen bir kişi de çevresindeki insanlara saygı duymuyordur. Kişi herkesi kendi gibi bilir. Güvensizlik yaşayan birisi de hep çevresine güvensiz bir şekilde yaklaşacaktır. 
    Kişi kendi hatalarını, uygun olmayan düşüncelerini ve davranışlarını karşısındaki kişi yapıyormuş veya öyleymiş gibi bir algının içerisine girerek kendini iyi hissetmeye çalışır. Bilinçli ya da bilinçdışı yaptığımız her davranışın bir anlamı vardır. Davranışlardaki mesajlar kimi zaman açık kimi zaman örtük bir mesaj niteliğindedir. Kişi kendine ayna tutamadığı zaman kendini yansıtacak başka aynalar bulur ki kendi suçunu bir başkasına aktarsın, yaptıklarını inkar etsin ya da kendini makul olmadığı halde makul gibi göstersin. Ciddi bir yanılsama ve yanılgı. 
   ‘’İnsanlar seni yanlış anladığında dert etme. Duydukları senin sesin fakat aklından geçirdikleri kendi düşünceleridir. ‘’