Fevzi Hasipek… Mustafa Kemal Atatürk’ ün yakın arkadaşı ve özel doktoru Kamil Rıfkı Urga ile 
çocukluk arkadaşı… Çok samimi bir dostlukları var.  Kamil Rıfkı Urga askeri doktor. Atatürk onu 
cumhuriyetin ilanından sonra Afganistan’a gönderiyor. Afganistan Tıp Fakültesi’nin kurucusu… Daha sonra Albay rütbesinden emekli olmuştur. 
Fevzi, çekirdekten yetişme iyi bir çelik ustası. Makas yaptırmak, tabanca yaptırmak için Türkiye’nin her yerinden müşterisi olan bir usta… Çeliğe su verme işi bir Allah vergisi, değme ustanın yapacağı bir iş değil. Kızgın demirin mavi bir görüntüye dönüştüğü anda suya sokulması ile çeliğin oluşumunu sağlayan gerçek bir usta. 
İstiklal Savaşı yılları… Uzun süren savaşlar yüzünden Anadolu’da genç insan kalmamış, seferberlik ilan edilmiş. Her yaştan eli silah tutan erkekler askere alınıyor. Öylesine ki Tıbbiyeden, Galatasaray Lisesi’nden öğrenciler bile cepheye gidiyor.  Dr. Kamil Rıfkı Urga Çankırı’da bir Sahra Hastanesi kuruyor ve cepheden gelen yaralı askerleri tedavi ediyor. Çankırı halkı evlerden hastaneye yorgan, döşek, karyola ne lazımsa taşıyor. Şimdilerde Kamil Rıfkı Urga Araştırma Merkezi olan binada ve çevresinde kurulan bu hastaneye cepheden yaralılar getiriliyor ve tedavi ediliyor. Turgut Özakman'nın ‘Şu Çılgın Türkler’ kitabında bahsi geçen Sahra Hastanesi… 
Fevzi Usta da seferberlik nedeniyle askere çağrılıyor. Dr. Kamil Rıfkı Urga, Fevzi Ustanın askere alındığını öğreniyor. Ve hemen Mustafa Kemal’e bir öneride bulunuyor, “Paşam ordumuzun silaha, kasaturaya ihtiyacı var. Fevzi çok nitelikli bir usta. Onu cepheye göndermeyelim. Cephe gerisinde orduya kasatura, silah ve cephane yapımında kullanalım’ diyor. Gazi öneriyi mantıklı buluyor. Bunun üzerine Fevzi Usta Çankırı’da silah ve cephane yapımına ve de özellikle kasatura yapımına hemen başlıyor. 
Meydan muharebelerinin, özellikle büyük taarruzun neticede süngü ile kazanılması gerçeği karşısında karınca kararınca emeği geçen kurtuluş savaşının isimsiz kahramanlarından Fevzi Usta, soyadı kanunu çıkınca ‘Hasipek’ soyadını alıyor. Çankırı’daki lakabı ise Çilingir Fevzi Usta… 
(Devamı haftaya…)