Alanya 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasına tutuksuz yargılanan sürücü sanık Mevlüt Çoban (31) katılmadı. Tarafların avukatlarının katıldığı duruşmada araştırılacak husus olmaması üzerine mahkeme savcısı, esas hakkındaki mütalaasını verdi.
Savcı, “Olay tarihinde sanık Mevlüt Çoban'ın sevk ve idaresinde bulunan otomobil ile katılanın sevk ve idaresinde bulunan otomobilin çarpışması nedeniyle meydana gelen trafik kazası sonucunda katılanın eşi olan Hatice'nin vefat ettiği,  katılanın ise vücudunda kemik kırığı meydana gelecek şekilde yaralandığı, sanığın olayın akabinde yapılan alkol muayenesinde 106,2 promil alkollü olduğunu tespit edildiği, Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi'nin 31/12/2020 tarihli raporu ile kazanın oluşumunda hem sanığın hem de katılanın gidiş istikametine  göre yolun sağ tarafından seyretmeleri gerekirken yolu ortalayarak seyretmeleri nedeni ile kusurlu olduklarının belirtildiği, sanığın alkollü olması ve şerit ihlali yapması sebebi ile bilinçli taksirle hareket ettiğinin kabulü gereken olayda, öncelikle katılanın kati raporunun aldırılması ve belirtilen  eksiklik giderildikten sonra sanığın eylemine uyan 5237 Sayılı TCK 85/2, 22/3, 53/6 maddeleri uyarınca cezalandırılmasına, aşamalarda gözaltında ve tutuklulukta geçirdiği sürelerin TCK 63 maddesi uyarınca hükmolunacak hapis cezasından mahsubuna karar verilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur” dedi.   
Sanık sürücünün avukatı, mütalaaya katılmadıklarını belirterek müvekkilinin beraatını istedi.
Mahkeme heyeti, sürücü Mevlüt Çoban'ı "taksirle bir kişinin ölümüne, bir kişinin yaralanmasına sebep olduğu sabit görülmekle önce 5 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum etti. Daha sonra yargılama sürecindeki sanığın iyi hali lehine takdiri indirim sebebi kabul edilerek ceza 4 yıl 5 ay 10 güne indirilirken sanığın trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne uymaması sebebiyle taksirli suçtan  mahkum olduğu anlaşılmakla  cezanın infazından sonra süre başlamak kaydıyla sürücü belgesinin 2 yıl süreyle geri alınmasına karar verildi. 


OLAYIN GEÇMİŞİ
Kaza, 31 Mayıs gece saatlerinde ilçe merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Kuşyuvası Tüneli'nde meydana geldi. İlçe merkezine giden Osman Çelik idaresindeki 07 NS 055 plakalı otomobil karşı yönden gelen Mevlüt Çoban’ın kullandığı 07 UB 536 plakalı otomobille çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle iki aracın sürücüleri ile 07 NS 055 plakalı araçta bulunan Hatice Çelik ile diğer araçta yolcu olan Volkan Ç. yaralandı. Tünelden geçen diğer sürücüler kazayı görerek durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralıları ambulanslarla civar hastanelere götürdü. Alanya Özel Anadolu hastanesinde tedavisi süren 52 yaşındaki Hatice Çelik, 52 gün sonra akşam saatlerinde doktorların tüm müdahalesine rağmen yaşamını yitirdi.
29 Temmuz 2020 tarihinde Hatice Çelik’in yaşamını yitirmesiyle kazaya ilgili alkollü olduğu öne sürülen sürücü Mevlüt Çoban, Alanya Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında gözaltı kararı çıkartıldı. Bunun üzerine jandarma ekipleri sürücü Mevlüt Çoban'ı ikametinde yakalayarak gözaltına aldı. Mevlüt Çoban, 52 gün sonra Sulh Ceza Hakimliğince, alkollü araç kullanmak, taksirle ölüme sebebiyet vermek suçundan tutuklanarak Alanya L. Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.
MEHMET AL - ÖZEL HABER