MEHMET AL-(ÖZEL-HABER)
Alanya Asliye Ticaret Mahkemesi 1 Eylül 2021 yılında faaliyetine başladı. Mahkemede 4 günde 100 dosya için duruşma yapılırken, yaklaşık 2 bin dosyadan bin 600’ü karara bağlandı. 
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİNİN GÖREVLERİ NELER?
Asliye ticaret mahkemesi, özel mahkeme statüsünde olduğundan, asliye hukuk mahkemesi ile asliye ticaret mahkemesi arasındaki ilişki işbölümü ilişkisi olmaktan çıkarak, bir görev ilişkisine dönüşmüştür. Bu nedenle, işbölümü ilk itiraza tabi iken, görev hususu ilgili mahkeme tarafından davanın her aşamasında dikkate alınarak görevsizlik kararı verilebiliyor. 
Asliye ticaret mahkemesinin görevine giren işlerin genel çerçevesi şu şekildedir: 
Her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan davalar ticari dava olarak kabul edildiğinden bu davalara bakma görevi asliye ticaret mahkemesine aittir.
Her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili çekişmesiz yargı işi niteliğindeki ticari davalar,
Tarafların tacir olup olmadığına bakılmaksızın 6102 sayılı Ticaret Kanunu’nun ticari dava ve çekişmesiz yargı işi olarak kabul ettiği işler.
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ HANGİ DAVALARA BAKMAKLA GÖREVLİ?
Asliye ticaret mahkemesi, genel olarak şu davalara bakmakla görevlidir:
“Ticari işlerden kaynaklanan her türlü alacak davaları, çek iptali davası, iflas ve iflasın ertelenmesi davası, ticari nitelikte menfi tespit, istirdat ve itirazın iptali davası, ticari iş olması nedeniyle her türlü tazminat davası, sigorta hukuku ilgili davalar, ticari nitelikte ipoteğin fekki ve ihalenin feshi davası, malvarlığının veya işletmenin devralınması ile işletmelerin birleşmesi ve şekil değiştirmesi nedeniyle açılacak ticari davalar, ticari temsilciler, ticari vekiller ve diğer tacir yardımcıları ile ilgili hükümler gereği açılacak davalar, rekabet yasağına ilişkin davalar, kredi mektubu ve kredi emrini düzenleyen hükümler gereği açılacak davalar, saklama sözleşmeleri gereği açılacak davalar, borsa, sergi, panayır ve pazarlar ile antrepo ve ticarete özgü diğer yerlere ilişkin özel hükümlere ilişkin davalar, bankalara, diğer kredi kuruluşlarına, finansal kurumlara ve ödünç para verme işlerine ilişkin davalar.”