MEHMET AL - ÖZEL HABER

Alanya'da son zamanlarda kira artışları nedeniyle yaşanan ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları davaların artmasına neden oldu. Bir yıl önce Alanya Adliyesi icra mahkemelerinde dava yükü yüzde 30-50 civarındayken, şu an bu yük yüzde 70-90 civarına çıktı. Ev sahibi ve kiracılar arasında kiradan kaynaklanan anlaşmazlıklar nedeniyle 2 bin 980 kişi icraya verilerek mahkemelik oldu.

KANUNİ SINIRI AŞAN ZAM KRİZE NEDEN OLDU

Emlak piyasasına ilişkin gelişmeler son dönemde gündemdeki sıcaklığını korurken, kiralanan konutlarda bir de kontrat yenileme dönemi yaklaşınca ev sahipleriyle kiracılar ve emlakçılarla karşı karşıya geldi. Birçok ev sahibi Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) belirlediği oranların veya kanuni sınır yüzde 25'in üzerinde artış yapmak isteyince konut piyasasında adeta büyük bir kriz ortaya çıktı.

RUSYA UKRAYNA SAVAŞINDA ALANYA'YA GÖÇ BAŞLADI

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasının ardından ülkelerinden kaçan Rus, Ukrayna vatandaşlarının yanı sıra İran, Irak ve diğer ülkelerin vatandaşları Alanya'ya gelerek ev satın alması ve kiralaması ilçedeki emlak piyasasında hareketliliğe neden olmuştu.

YABANCILARDAN KİRA TAHSİL YAPAMADILAR

Yabancılara yüksek fiyattan kiralama yapan ev sahipleri ve emlakçılar bu sefer kiraları tahsil edememeye başladı. Ayrıca ev sahiplerinin ve emlakçıların kira düzeyini artırmak amacıyla eski kiracıları tahliye etmek istemesinden dolayı Alanya Adliyesi İcra Mahkemeleri’nde 2 bin 980 kişinin davalık olduğu belirtildi.

3 RUS KADIN TURİST DOLANDIRILDIĞINI İDDİA ETMİŞTİ

Ocak ayında Rusya'dan Alanya'ya gelen 3 Rus kadın turist Aziza S., Naile N. ve Elana S. ev almak için Mahmutlar Mahallesi’nde emlakçılara giderek toplamda 207 bin Euro para ödedikleri halde evlerini teslim alamayınca  kendilerini dolandırdığını iddia ettikleri 5 kişi hakkında Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Elana S.’nin olayın ardından psikolojisinin bozulduğu iddia edilmişti.

EV SAHİBİNE 80 BİN 358 TL CEZA KESİLMİŞTİ

Evini farklı zamanda Rus vatandaşı D.İ. (50), Belçikalı N.S. (65) ve Almanya uyruklu B.K' (46) kiralayan ancak jandarmaya kimlik bildiriminde bulunmayan Kestel Mahallesi’nde ev sahibi olan E.A. (26) hakkında ‘Kimlik Bildirme Kanunu'na muhalefet’ suçundan 80 bin 358 TL ı idari para cezası uygulanmıştı.