Mao soslu Enver Hoca öğrencilik yıllarımızda bizim için idoldü.Arnavutluk sınırlarını geçince kalbimin hızla çarpmasının nedeni belkide Enver Hoca'nın 45 (1944_1985) yıl boyunca yönettiği ülkeyi görmenin sevincinden kaynaklanmış olsa gerek.

Arnavutluk sınırından henüz giriş yapmıştık.Bir kaç kilometre sonra dağbaşında betondan yapılmış Bunkerlerle

karşılaştık. Yol boyunca her yerde karşına çıkıyor. Enver Hoca bunları Amerikan veya

Rus ışgaline karşı inşa ettirmiş kalınlığı 1,3 metreye kadar ulaşan beton askeri sığınaklar.Sayıları 700 bin civarında imiş.

Tiran'a doğru yol alırken Rehberimiz trafikte sey- reden Arnavut arabalara dikkatimizi çekiyor.Arabalar çoğunlukla Mercedes marka.Her Arnavut'un gönlünde bir Mercedes arabaya sahip olmak hayali yatarmış. Rehberimiz bunları anlatırken Adalet Ağaoğlu'nun 'Fikrimin İnce Gülü' romanını hatırladım Romanın kahramanı Bayram yıllarca Almanya'da işçi olarak ça- lıştıktan sonra biriktirdiği para karşılığı aldığı mercedes araba ile köy meydanından şöyle bir geçip hem sevgi- lisine ,hem de köylülere hava atma hayalleri içersinde yaşar.Kapıkule Sınır Kapısından giriş yaptığı mersedes arabası ile köye kadar yaptığı yolculukta yaşananların hikayesidir romanın konusu.

Ohri'den çıktıktan sonra ,verdiğimiz bir molanın ardından Elbasan'a ulaşıyoruz.

Elbasan bizim mutfağa uzak değil kuşbası etin kavrulup üzerine süzma yoğurtla yapılan sos konularak fırınlanması sonucu yapılan bir yemek .

Sofralarımızda yer alan Elbasan Tavanın isim babası olan Elbasan'ı geride bırakarak Tiran'a doğru yolumuza devam ediyoruz.

İskender Bey Meydanında bizi Enver Hoca'nın yıkılan heykelinin yerine yapılan Arnavutların ulusal kahramanı İskender Bey'in heykeli karşılıyor İskendet Bey atının üzerinde elinde kılıcı heybetli duruşuyla ben hala buradayım der gibi bakıyor insana İskender Bey 24 yıl Osmanlıya kök söktürmüş Osmanlının 24 yıl boyinca Balkanlarda ilrelemesini durdurmuş Arnavutların ulusal kahramanı , İskender Bey babası tarafından 11.Murat zamanında saraya rehin bırakılmış .Sarayda

iç oğlanı olarak büyümüş Savaşlara katılmış ,bir savaş- tan kaçarak inşa ettirdiği kaleden Osmanlı Ordusunun balkanlarda ilerlemesini engellemiştir.

Tiran Meydanında bulunan Hacı Ethem Bey Cami yine Ethem Bey tarafından inşa edilen saat kulesi görülecek yerler arasında.Ethem Bey Cami bir zamanlat Enver Hoca zamanında kapatılarak 'Ateistler Müzesi' ne dönüştürülür.Enver Hoca Bektaşi bir aileden gelmesine rağmen Arnsvutluk'ta bütün dinleri yasaklamış ateist bir devlet başkanıdır.

1985 yılında ölümünün ardından Tiran Meydanında ki heykeli 1991 yılı Şubat ayının soğuk bir günnde yıkılıp yerlerde sürükleniyor.Mezarınin bulunduğu anıt mezar açılarak çıkarılan olüsü belediye mezarlığına konuyor.

Tarihin acı bir cilvesi diktatörlük hikayeleri hiç bif zaman mutlu sonla bitmiyor.Saddam

Hüseyin'in önünde secde edenler onun heykelini Bağ- dat sokaklarında sürükleyenler arasında en öndeydiler. Mussolini ,Hitler ,Pnochet,Kaddafi ve dahs bir çokları

hep aynı kaderi paylaştılar .Tarih hiç bir ders alınmadan malesef tekrrür ediyor.

Yazımızın konusu Arnavutluk ve Arnavutlar .Arnavut- lar en önemli özelliği inatçı olmaları.Halk arasında bir deyiş vardır "Arnavut İnadı "

Hitlerin Yahudilere yaptıklarını gören Arnavutlar Hit- ler'e sorarlar

"Bize ne yapacaksı?"

Hitler" Hepinizi sabun yapacağım" Arnavutlar "Biz de inadına köpürmeyiz" Haftaya KARADAĞ olsun yazımızınkonusu.