Abdurraman Yeşildal Mahallelerinde varlıklı bir sülale olan  camgözlerin aile büyüklerinde birini  ziyaret ediyor ve Amca ben okumak istiyorum ancak yatılı okul için kefil lazım diyor. Ağlıyor .Adam merhametli bir adam kefil olmayı kabul ediyor. Orta okuldan sonra  Bolu Orman okulu macerası başlıyor. Bu Okulların amacı Acele teknik eleman yetiştirmek Ülkede bir eğiti seferberliği başlamış her alanda teknik eleman yetiştirmek için devlet  kolları sıvamış. Okulda Orman fakültesi derslerini okutuyor ve 4 Ortaokuldan sonra 4 yıllık bir okul Tıpkı Köy estitüleri gibi  uygulamaya dayalı bir okul  ve öğrenciler seçme; orta okuldan başarı ile mezun olmuş öğrencileri kabul ediyorlar. Babam eğer yanılmıyorsam1944 yılında  Bolu orman okulunu bitiriyor ve Bölge şefi olarak Orman Bakanlığında çalışmaya başlıyor. Prf.Dr.Baki KURU sınıf arkadaşı. Sonradan hukuk fakültesini bitiriyor ve profesör
Oluyor. Bir iki kez Ormancılar cemiyetinde  Hocamız ve babamın arkadaşları ile sohbet etmişliğimiz var
Baki Hoca hep şunu söylüyordu ben önce ormancı sonra hukukçuyum. Baki Hoca Medeni Usül hukukunda hocaların hocasıdır; Keza icra iflas hukukunda da öyle.
    Okul bitince Düzce , Üskübü  ve Kastamonu  gibi yerlerde orman bölge şefi olarak  çalışıyor. 1 Aralık 1951 de Annemle evleniyor. Orman okulunda okurken  tatilde yazları Çankırı’da çeşitli işlerde çalışıyor. Hatta bir ara Büyükbabamın yanında da çırak olarak çalışıyor. Abim Erdogan doğduktan sonra tayini KARABÜK Yenice’ye çıkıyor. Abimin bir karyolası bile yok Annemin çeyiz sandığı üzerinde yatıyor.  Orman işletmesinin 2 göz odalı lojmanına yerleşiyorlar .Karabük o yıllarda Zonguldak’ ın İlçesi Yenice ise Nahiye. Halk çok seviyor babamı, Yenice’ liye sevdiriyor kendini. İlk iş olarak yeniceye ÜLKÜ ilk okulunu kazandırıyor Yenicenin ileri gelenleri ile  Projesini kendisi çiziyor. Abimde; Amca oğlu Hasan ve kardeşi Hatice  ablam da orda başladı ilkokula Düşününki  Bir Nahiyede İlkokul yok Çocuklarını okutmak isteyenler ya Karabük’ te Yada Zonguldak’ta okutacak. Ama işin kötüsü yolda yok doğru dürüst orman yolları kışın kapanıyor Tek ulaşım aracı tren.
    Yenicede  Orman bölge Müdürü  bakanlıktan Gelen yetkililerle  bir toplantı yapılıyor.
Orman envalinin ormandan nasıl taşınacağı konusunda. Babam ve Bolu Orman Bölge Müdürü Kemal Savaş Dekovil ile  taşınması gerektiğini Yörede Kamyon bulmakta sıkıntı çekildiğini Orman yolu yapımının uzun yıllar alacağını Hem de Ekonomik olarak dekovil hattının yapım nın kolay  orman yoluna göre masrafsız  olduğu tezini işliyorlar ve görüşleri kabul görüyor O yıllarda Yenice’ye  Orman Bakanlığına bağlı Kereste fabrikası kurulması çalışmaları da devam ediyor. Söz konusu olan kereste fabrikasına  orman emvalinin taşınması.  Böylece dekovil kurulasına karar veriliyor.
    Dekovil odunla  çalışan buhar gücü ile hareket eden raylı sistem yani bir çeşit buhar kazanlı tren sistemin kuruluşu  biraz pahalı ama  tamamen milli ekonomiye dayılı bir nakliye aracı ve çok ekonomik. Ne mazot ne de benzinle çalışıyor.Zaman içerisinde kendini amorti ediyor.Tamamen yerli 
kaynakaları kullanıyor.
    Daha sonra Babam  Yenice İncedere Bölge şefliğine atanıyor. Yaz ayarında kesim zamanında  günleri dağda geçiyor kesilecek ağaçları Amenejman planları çerçevesinde tespit ve damgalama işlerini yapıyorlar. Yazları karanlıkta kalıyorlar hep İncedere bölge şefliğinde lojmanlar var  Çalışmasını yapıyor oraya 15 KW lik bir  HES yapıyor kendi imkanları ile  İncedere’ den bi kanalla suyu getiriyor 50 cm çapında ki bir boru ile  suyu yüksekten jeneratöre dökmek suretiyle  Elektrik enerjisi üretiyorlar.
Devlete sadece  işçilik masrafı yükleniyor.
     Bu arada Halkı örgütlüyor Yenicenin  Belediye olması için yerleşim krokisini  çiziyor  gerekli başvuruların yapılmasına önder olup ;Halkoylaması sonunda  Yenice Belediyesi Kuruluyor  CHP den Sabri AKAY Yenice’nin ilk belediye başkanı olarak seçiliyor.(devamı haftaya)