Yemek pişirmek sizin için bir yük gibi mi geliyor? Sağlıksız atıştırmalık yemeyi bırakamıyor musunuz? Basit değişiklikler yaparak sağlıklı beslenmeyi hayatınıza oturtabilirsiniz.

Birçok zaman rutinin içerisine sıkışsak da hayatımız her zaman aynı seyrinde ilerlemeyebilir. Tatiller, doğum günleri, aile ziyaretleri, sosyal yaşam derken sağlıklı beslenme ilkenizin dışarısına çıkıyor olabilirsiniz. Uzun vadede sürdürülebilir bir sağlıklı beslenme tablosu çizebilmek için bazı engelleri görmek, onları analiz etmek ve çözüm üretmek durumundayız.

“SAĞLIKLI YEMEKLER HAZIRLAMAK İÇİN ZAMANIM YOK”

Eğer doğru yemek pişirme stratejileri uygularsanız, sağlıklı bir öğün oluşturmak fazla zamanınızı almayacaktır. Örneğin, besin malzemelerini tek bir seferde satın alın, hafta sonu besinlerinizi hazırlayıp bir öğünlük miktarlara ayırıp dondurucuya koyun. Hafta boyunca da bu yiyecekleri tüketin. Aynı zamanda taze salatalar, tam tahıllı ürünler veya çorba gibi besinlerle de yemek hazırlamayı basitleştirebilirsiniz.

“SEBZE VE MEYVE SEVMİYORUM”

Tüm taze sebze ve meyveleri sevmek zorunda değilsiniz. Sadece hoşunuza gidecek birkaç tanesini bulmalısınız. Sevdiğiniz meyve ve sebzeleri favori yemeğinizin içine ekleyin veya mümkünse etin yerine sebzeleri kullanın. Yeni pişirme yöntemleri deneyin. Örneğin çiğ tüketmekten hoşlanmadığınız sebze veya meyveleri ızgarada hafif pişirilmiş haliyle deneyin.

“SAĞLIKSIZ ATIŞTIRMALIKLARI BIRAKAMIYORUM”

Diyet yaparken çok sevdiğiniz bazı kaçamak besinlerinizden vazgeçerseniz, bu sizi yoksunluk hissine sürükler ve kilo yönetimindeki başarınızı azaltır. Kendinize kaçamaklarınızı nadiren yeme izni verin. Mesela haftada bir kez dondurma yemeye dışarı çıkmaya veya pazar öğleden sonra kendinize küçük boy pizza siparişi vermeye ne dersiniz? Ayrıca, sağlıksız atıştırmalıklar yerine onların sağlıklı alternatiflerini koyabilirsiniz.  Örneğin patates cipsi yerine fırınlanmış patatesi tercih edebilirsiniz.

“DIŞARIDA YEDİĞİM ZAMANLAR, SAĞLIKLI BİR ŞEYLER YEMEK YERİNE SEVDİĞİM YİYECEKLERDEN BÜYÜK PORSİYONLARDA TÜKETMEK İSTİYORUM”

Dışarıda yemek yediğinizde porsiyon kontrolü yaparsanız sevdiğiniz yiyeceği tüketmenizde bir sakınca yok. Örneğin, restoranda sevdiğiniz yiyeceğin yarısını tüketip kalan yarısını sonraki güne ayırabilirsiniz. Ya da eğer fazla kalori alacağınızı düşünüyorsanız, o günkü egzersizinizi arttırabilirsiniz. Ayrıca öğününüzü daha sağlıklı hale getirmenin yollarını keşfedebilirsiniz. Örneğin yemeğiniz çok fazla sos içeriyorsa, kalori kontrolü yapabilmek için sormayı deneyin.

“KAHVALTI YAPMIYORUM, ÇÜNKÜ CANIM İSTEMİYOR”

Çalışmalar, sabah kahvaltı yapan bireylerde, günün geri kalan kısmında aşırı açlık hissi veya aşırı yeme hissi gibi durumlar oluşmadığı için kilo kontrolünde daha başarılı olduklarını göstermektedir. Bu yüzden, sabahları açlık hissetmiyorsanız bile, az da olsa bir şeyler yemeye çalışın. Yoğun günlerinizde elma, muz, tam tahıllı gevrek, az yağlı süt, kaymaksız yoğurt gibi besinleri kahvaltıda tüketmeyi deneyin.