Bir yılı daha bitiriyoruz. Yeni yıla girerken tüm umut ve dileklerimizi yeniden yeşertiyoruz. Ancak bu yıl bitmeden neler yaşamışız diye birlikte göz atmaya ne dersiniz? Hazırsanız başlıyoruz.

Yılın ilk günleri yeni zamlar ile yıla başladık. Elektrik, doğal gaz, yiyecek, benzin ve daha nicelerine gelen zamlar yıl boyu artarak devam etti. Tam zam haberlerine alışmaya çalışırken bir anda Rusya Ukrayna savaşına uzaktan tanık olmaya başladık. Savaşın olumsuz tüm sonuçlarına ilişkin izleyici konumundaydık. Sosyal medyadan, internetten takip ederken sanki savaşı zihnimizde yaşadık.

Bu yıl yine yangınlarla mücadele ettik. Marmaris, Muğla, Datça, İzmir ve Çeşme’de çıkan yangınlarla birlikte bir kere daha canımız yeniden yandı. Tam maskelerden kurtulduk ve pandemi sürecini atlattık derken maymun çiçeği vakası ile tanıştık. Bu sefer çok uzun sürmeden ne olduğunu biraz da olsa anlayabildik.

Her yıl yapılan KPSS’de soruların çalınması iddiasıyla sınav iptal edildi. Birçok aday sınava yeniden girmek durumunda kaldı. Alışıldık bir durum mudur bilinmez ama hemen kabullendik bunu da.

Bartın’da yaşanılan maden kazası haberi ile yeniden üzüldük. Soma’nın acısı henüz dinmemişti, yeniden aynı duyguları yaşadık. Tam her şey düzene girecek mi diye düşünürken yakın bir zamanda Beyoğlu’ndaki patlama ile yeniden korku yaşamaya başladık. Konya’da köpeğe uygulanan şiddeti, 6 yaşındaki kız çocuğunun uğradığı istismarı ve bitmek bilmeyen kadın cinayetlerini sosyal medya üzerinden tepkimizi göstererek sesimizi duyurmaya çalıştık.

Yerli üretim olan TOGG seri üretimine başlanıldı. Bir yıl içerisinde olmayacak şekilde asgari ücrete birden fazla zam geldi ancak daha zamlı maaşlar alınamadan tüm diğer her şey bir anda zamlanmaya başladı. II. Elizabeth’in ölüm haberi bizleri çok etkilememiş olsa da tüm cenaze töreninin adeta izleyicisi olduk. Katar’da gerçekleşen Dünya Kupası’nı da aynı şekilde izledik. Biz içinde değildik ancak Messi mi Ronaldo mu şampiyon olacak iddiasını gündemimizde tuttuk. Nitekim Arjantin kupayı kazandığında Messi’nin yaşadığı mutluluk daha çok gündem oldu diğer tüm olaylara nazaran.

Elon Musk Twitter’ı satın alırken, Will Smith’in Oscar törenininde atttığı tokadı izlerken, iptal edilen tüm konser ve festivallere şaşkın bir şekilde bakakaldık. Tüm olumsuzluklar içinde Tarkan’ın İzmir’de verdiği halk konseri umut ile yeniden dolmamızı sağladı. Bir ışık arıyorduk, belki de tam o anda onu hep brilikte bulduğumuzu düşündük.

İran’da aylardır devam eden kadın mücadelesine, yaşanılan ölümlere, ihmallere şahit olduk. Sansür yasası diye adlandırılan yasayı konuştuk aylarca anlamaya çalıştık. Yeniden korktuk başımıza bir iş gelir diye. Yılın son günlerine yaklaşırken İmamoğlu’na verilen ceza haberi ileyeniden şaşkına döndük.

Uzun lafın kısası hergün gündemin değiştiği ve siya- setin sonuçlarını evimizde ve içimizde hissettiğimiz bir yıl oldu diyebiliriz. Umalım ki yeni yıl, bu yılımızı aratmaz ve Haziran ayında beklediğimiz umudumuzu yeniden bulabiliriz. Şimdiden iyi seneler diliyorum. Tabi öyle bir şey mümkünse...