Neden istediğim yerden kilo veremiyorum, kilo vermeye nasıl başlanır, obezite serüveni nasıl gelişiyor gibi pek çok soruya yanıt veren Bahar Diyeti Beslenme Danışmanlığı Merkezi sahibi Bahar Faiz Gerçek Alanya Gazetesi’ne konuştu.

-Sizi tanıyabilir miyiz ? Neden diyetisyen olmaya karar verdiniz ve gelecek planlarınız nelerdir?

1991 Alanya doğumluyum. Aslen Trabzonluyum.  İlköğretim ve liseyi Alanya’da okudum.  2013 Haziran ayında Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. Yine 2013 Temmuz ayında Özel Alanya Yaşam Hastanesi’nde işe başladım. 2015 Ocak ayında Bahar Diyeti Beslenme Danışmanlığı Merkezi’ni açtım ve meslek hayatıma kendi işimde devam etmekteyim. Nasıl karar verdim bilmiyorum.  Lise 2 den beri ben diyetisyen olacağım dedim, çok istedim ve oldum. Mesleğimi çok seviyorum. İnsanların çoğu beslenme konusunda bilinçli değil, ben de insanları doğru beslenme konusunda bilinçlendirmek istiyorum.

-Sizinle insanların genel sorunları hakkında konuşmak isteriz. Neden istediğim yerden kilo veremiyorum sorusuna sizce cevap ne olabilir?

Maalesef yağların biriktiği bölgeler genetikle alakalı ama doğru beslenme ve egzersizle birlikle istenilen yerden kilo verimi sağlanabilir.

-Bir diğer genel sorun ise, kilolarımdan mutsuzum. Kilo vermek istiyorum. Sizce nereden başlamalıyım?

Öncelikle yapılması gereken genel kan tahlilleridir. Kişide kilo vermeye engel bir durum var mı bunlar bilinmelidir. Yani öncelikle bir doktora gidilmeli sonrasında bir diyetisyen eşliğinde en sağlıklı kilo verimi sağlanmalıdır. Kendi başına yapılan diyetler çok sağlıklı olmayabilir ve verilen kiloların geri dönüşü çok hızlı olabilir. Kendi başına kilo vermek isteyen kişiler genelde kendini açlık diyetlerine bırakır. Bu da bizim istemediğimiz bir durumdur. Kilo vermekten öte sağlıklı kilo vermek ileride oluşabilecek hastalıkları önlemek açısından önemlidir.

-Sizce başarılı bir diyet listesi nasıl olmalıdır?

Kesinlikle açlık diyetlerine karşı bir diyetisyenim. Her insanın belli bir metabolizma hızı vardır ve buna göre kişinin beslenmesindeki miktarlar ayarlanır. Kişi sağlıklı ve bir besin grubuna karşı alerjisi yoksa diyet listesi her besin öğesinden belli miktarlarda bulunmalıdır. İnsanlar diyette ekmek(çavdar veya tam buğday) yemekten korkuyor, kilo aldıracağını düşünüyor. Kilo alımını veya verimini hiçbir zaman tek bir besine bağlamamak gerekir. Doğru miktarda yenilen hiçbir şey kilo aldırmaz. Yine önemli bir konu başarılı bir diyet, kişiye özel beslenmeyle gerçekleşir. Herkesin diyeti yaş, boy, kilo, cinsiyet, metabolizma hızı, kan değerleri ve kullandığı ilaçlara göre değişir.

-Obezite serüveni nasıl gelişiyor?

Obezitenin bir çok sebebi var. Bir kaçını sıralayacak olursak genetik yatkınlık, psikolojik nedenlere bağlı olarak yemek yemeye eğilim, beslenme bozuklukları, geçmişte yapılan hatalı diyetler veya kullanılan bazı ilaçlar. Obezite çoğu hastalığın da nedenidir.  Bu yüzden sebep ne olursa olsun önemli olan obeziteye bağlı hastalıklar gelişmeden erkenden önlem almak. 

-Kilo vermek mi verilen kiloları korumak mı daha zor?

Aslında bu soruya net bir cevap verilemez sanırım. İkisi de tamamen kişiye göre değişebilen durumlar. Kilo verme aşaması karar ve sabır gerektiriyor. Bunu diyet olarak değil ‘bu benim yaşam tarzım olacak’ şekline getirirsek hem kilo verim süresi kolay geçer hem de verilen kilolar çok rahat şekilde korunur. Diyet, yaşam tarzı olup sağlıklı beslenme gibi düşünülmelidir.    

-Sizin danışanlarınıza en çok yaptığınız öneriler neler?

Benim en büyük önerim az önce de bahsettiğim gibi diyetin sağlıklı beslenme gibi düşünülüp yaşam tarzı haline getirilmesidir. O zaman her şey çok daha kolay ilerliyor. Bir de kararlı olmak, vazgeçmemek ve motivasyon bozmamak çok önemli.

-Zayıflama çayları ve ürünlerinin kilo verme konusunda faydası var mıdır?

Doğru beslenme ve egzersiz olmadan hiçbir ürünün kalıcı etkisi yoktur. Zayıflama çayları ve ürünlerine hiç yakın bakmıyorum. Çok kişi bu ürünlerle sağlığını hatta hayatını kaybediyor.

-Çocuklarda kilo vermek ve sağlıklı beslenmek konusunda nasıl bir yol izlenmelidir?

Çocukların kilo vermesinde en büyük rol ailesine düşüyor. Genelde aileler çocuklarına kıyamayıp çocuğun istediği her türlü abur cubur ve fast food besinleri yemelerine izin veriyor ve bir de çocuk hareketsizse kilo almak kaçınılmaz oluyor. Abur cubur yerine aralarda meyve ve kuruyemişler tercih edilebilir. Fast food ve abur cubur besinler haftada veya 2 haftada bir verilebilir. Hareketli olması açısından eğilimli olduğu bir spor dalına yöneltilebilir. Gerçekten çocuğunuzun fazla kilosu olduğuna inanıyorsanız geç olmadan bir diyetisyenden destek alın derim. Obezite genellikle çocuklukta başlar ve önlemini erkenden almak gerekir. Sağlıklı beslenme çocuk yaşta öğretilmelidir.

-Sizin eklemek istedikleriniz ve önerileriniz var mı?

Kendi başınıza sağlıksız kilo vermektense bir diyetisyen eşliğinde kilo vermek en sağlıklı olandır. Televizyon ve internette görüp okuduğunuz her şeye inanmayın. Diyetisyen dışında size diyet yazan kimsenin diyetini uygulamayın. ‘’Diyeti yalnızca diyetisyen yazar’’. Doğru beslenmenin ayrıntılı eğitimini alan tek meslek grubu diyetisyenlerdir. 

-Peki size nasıl ulaşılabilir? Verdiğiniz hizmetler neler?

Kendi iş yerim olan Bahar Diyeti Beslenme Danışmanlığı Merkezi’nde ve aynı zamanda Move on Fitness Club’ta hizmet veriyorum. Zayıflama, kilo alma, sporcu beslenmesi, hastalıklarda beslenme, çocuklarda beslenme, gebelik ve emziklilik döneminde beslenme gibi her türlü beslenme hakkında bilgi için bana ulaşabilirsiniz.

Diyetisyen Bahar Faiz’e nasıl ulaşabilirsiniz; 0 539 565 80 80 Adres: Çarşı Mahallesi Seral Sokak.