Ücretin genel anlamdaki tanımı, bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve nakden ödenen meblağdır. Bu tanımdan da anlaşıldığı üzere ücretin görülen işin karşılığı alındığı ve yol, yemek ve yakacak yardımlarının ücret olarak nitelendirilemeyeceği ortadadır. Bunun dışında yapılan ödemeler ise ek ücretlerdir.  SGK ise yemek ve yol giderlerini ücret olarak kabul edip işçilerin primlerinden kesiyordu. Bu hem işvereni hem işçiyi mağdur eden bir durumdu.

Çalıştırdığımız sigortalı işçiler için ödediğimiz yol ve yemek paraları için kesilen sigorta primlerine her kesimden itirazlar vardı. Geçinmekte zorlanan işçilerimize iş yerlerine gidip gelmesi için ödenen yol parasına SGK tarafından, yol paralarının görev yolluğu kavramına girmediği ve yemek paralarının günlük asgari ücretin %6 sının sigorta priminden muaf tutuluyordu. Ayrıca bu tutarı geçen kısmı için de sigorta pirimi kesilmesi gerekiyordu. Zaten SGK’nın yapmış olduğu bu uygulama yol ve yemek parasını karşılamakta güçlük çeken işçilerimiz için çok anlamsız ve mağdur edici bir uygulamaydı.İşçiler için haksızlık teşkil eden bu uygulamaya sürekli itirazlar yapılıyor, imzalar toplanıyordu. İşverenlerce yapılan bu itirazlar SGK tarafından olumsuz karşılandığı için işverenler tarafından iş mahkemelerine bu konuyla ilgili davalar açıldı. İş mahkemesi tarafından verilen son karar işverenlerin lehine sonuçlandı ve Yargıtay tarafından da söz konusu karar onaylandı.

SGK tarafından sigorta primlerinin iadesi için işverence iptal pirim belgesinin 30 gün içinde verilmesi,  iptal pirim belgesi verilmemesi durumunda idarece düzeltilerek iade tutarı işverenin emanet hesabına alınıp, işveren borcuna mahsup yapılabilir veya işverenin borcu yok ise banka hesabına iadesi yapılmaktadır. Yalnız SGK primlerinin iadesi için mahkeme kararı istenmektedir. Sizin de yol ve yemek parası için kesilen sigorta primleriniz var ise bu davaları emsal gösterip iş mahkemesine dava açıp kesilen sigorta primlerini alabilirsiniz.