Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi, yaklaşık 2 yıl önce yeni binasına taşındı. Gerek taşınma öncesinde gerek de taşınma sonrasında eski Alanya Devlet Hastanesi binasının akıbeti ile ilgili bir sürü konu gündeme geldi. Ancak, konuşulan projelerin hiç biri hayata geçirilmedi. Atıl şekilde bekleyen bina adeta kaderine terk edilirken, boş kalan yapıların makus kaderi gibi çürümeye devam etti. Sadece güvenlik görevlileri olan binanın zaman zaman hırsızların da hedefi olduğu iddiaları konuşuldu.

BİRÇOK KONU GÜNDEME GELMİŞTİ

Hastanenin taşınmasıyla birlikte eski bina için birçok konu konuşulmuştu. İlk olarak yanık ünitesi yapılması gündeme gelen binanın, kadın doğum hastanesi olması da yine konuşulmuştu. Bununla birlikte fizik tedavi merkezi iddiaları da oldukça güçlüydü. Onkoloji Merkezi için ihale süreci bile netleşmiş olmasına hiçbiri sonuca ulaşmadı.

ONKOLOJİ ONAYI ALINMIŞTI

ALKÜ Alanya Eğitim Araştırma Hastanesi’nin binası tamamlandıktan sonra en çok ilerlele kat edilen proje onkoloji merkeziydi. Devlet hastanesinin eski binasının onkoloji merkezi olması planlanıyordu. Hatta Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da yoğun çabaları ile ilk defa ilçede bir Onkoloji Birimi açılması için onay alındı ve ihale süreci hazırlıkları yapıldı. İhale dosyası ve ilçede Onkoloji biriminin gerekliliğini gösteren rapor hazırlandı. ALKÜ Alanya Eğitim Araştırma Hastanesi açıldıktan sonra 2017 yılının son aylarında rapor Ankara’ya iletildi. Raporda, Onkoloji ve devamındaki radyoloji tedavisi için bölgeden yılda bin 500 civarı hastanın gittiği ifadelerinin de yer aldığı öne sürüldü. Aynı raporda kanser tedavisi gören onkoloji hastalarının özellikle kemoterapi (Kimyasal tedavi) sonrası aldıkları ağır ilaçlar sonrası yolculuk yapmalarının güçleştiği ve kemoterapiyi tamamlayan hastaların da günde 10 dakika radyoterapi yani ışın tedavisi alabilmek için aylarca Antalya’da kalmaları gerektiği vurgusuna da yer verildiği iddiaları gündeme gelmişti. Bu sürecin devamında ise bakanlıktan gelecek onay ile ihale yapılacak ve eski Alanya Devlet Hastanesi İdari Binası Onkoloji ve Radyoloji Merkezi olarak hizmet verecekti. Eski binanın onkoloji merkezi olması için tüm alt yapı tamamlanmasına rağmen sonuç alınamadı.

ŞİMDİ DE AMATEM

AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Toklu,  özellikle onkoloji başta olmak üzer bir çok projenin konuşulduğu eski binaya Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) yapılacağını açıkladı.  Toklu açıklamasında,  “Geçtiğimiz hafta sizlerle bir araya geldiğimiz günler de buna benzer konuları gündeme getirdik. Sadece AMATEM’le ilgili kısım değil aynı zamanda tüp bebek merkezi ile ilgili süreçte var onkoloji ile ilgili süreçte var. İlerleyen süreçte sağlık alanında bu hizmetlerin gelmesi ile ilgili hem üniversitemiz hem hastanemiz hem de bizler Ankara’da Sayın Bakan’ımız ve milletvekillerimizin önderliğinde bu girişimlerin takipçisi olacağız. Bizim uzun vade de ve kısa vadede hastane ve sağlık ile ilgili yapmak istediğimiz projelerimiz var.  AMATEM’de bunlardan bir tanesi, tüp bebek merkezi ile ilgili girişimler de bunlardan bir tanesi, onkoloji de bunlardan bir tanesi. Biz bu üç hususta Alanya’ya hizmet vermeye başlarsak sağlık alanındaki eksikliklerimizi de tamamlamış olacağız” dedi.

ZAMAN KAYBEDİLİYOR

Eski bina yaklaşık 2 yıldır kaderine terk edilmiş ve çürümeye başlamış şekilde bekliyor. Projelerin sürekli değişkenlik göstermesi zaman kaybına neden oluyor. Alanya Belediyesi’nin imar planından Oba’da yer alan sağlık alanı içinde Alanya Devlet Hastanesi’nin eski binası için de bir önce adım atılması gerekiyor.