Turkeyblock.com isimli internet sitesinde yer alan habere göre; Turkcell’in kullanıcıların hizmetine sunduğu Yaani.com.tr hakkında bir iddia ortaya attı. İddiaya göre Yaani, Bing.com’dan içerikler alabiliyor.

Türkiye’de geçtiğimiz Nisan ayında yayınına durdurma kararı verilen Wikipedia’dan bile içerikler veren yeni arama motoru Yaani.com.tr’nin merkezi ABD olan Bing arama motorundan haber, harita ve akış hizmetlerini sağlıyor.

Yaani arama teknolojisi "Türk Değil"

Turkeyblocks sitesinin iddiası bununla da sınırlı kalmıyor. Turkey Blocks araştırmacıları tarafından yapılan teknik analizler, Yaani uygulamasının Türk sunucularında kullanıcı verilerini ve arama terimlerini topladığını, ancak gerçek arama sonuçlarını Kuzey Amerika'daki Microsoft'un Bing arama motorunda gerçekleştirdiğini gösteriyor.

Sorguların sonuçları, Redmond, Washington'daki Microsoft MSN ağ tarayıcı dizinlerinden çekiliyor ve kullanıcıya geri gönderiliyor ve Yaani uygulaması içinde sunuluyor.

Sitede yer alan haberin devamında “Bu bulgular, uygulamanın başlatma olayında yeni bir arama motorunun geliştirildiğini ve ürünün kullanılmakta olduğu iddialarından şüphe uyandırdı” ifadelerine yer veriliyor.

Haberin devamında Yaani.com.tr’nin sahibi Turkcell’in bu uygulamasının bir geliştirici tarafından 15 dolar karşılığında ve birkaç saatte gerçekleştirilebileceği söyleniyor. 

YAANİ:COM.TR'NİN ÖZELLİKLERİ NELER?

YAANİ ARAMA MOTORU ÖZELLİKLERİ

33 bin fiber altyapı

120 dakika boyunca sürecek yangına ve 9 şiddetinde depreme dayanıklı

6400 kontrol sensörü

10 bin metrekarelik kullanım alanı ve 210 termal kamera

Leed Gold ve Tier III sertifikası

Anında bulunduğunuz lokasyondaki hava durumunu öğrenebilirsiniz

Size yakın restoranları bulabileceksiniz

En yakın sinemada oynayan filmleri ve seanslar öğrenilebilecek

Aradığınız müziği Fizy ile dinlenebilecek

Favori siteleriniz kaydedilebilecek

YERLİ ARAMA MOTORU YAANİ

Turkcell ile Rus arama motoru Yandex, tamamen Türkçe içerikli bir arama motoru üzerinde çalışıyor. Hedef Google ile rekabet etmek. Testlerine başlanan arama motorunun adı Yaani...

Rusya’nın pazar payı bakımından en büyük arama motorunun sahibi Yandex, Türkiye’deki atılımlarına bir yenisini daha ekledi. Daha önceki atılımlarında küresel arama motoru Google’ı tahtından etmeyi kendine hedef seçen Rus teknoloji firması, şimdi de Türkiye’nin en büyük GSM operatörü Turkcell ile işbirliğine giderek tamamen yerli bir arama motoru kurdu.

Rus Izvestia gazetesi, iki şirketin geliştirdiği yeni arama motorunun adının ‘Yaani’ olduğunu ve firmaların şu anda sistemi test ettiğini yazdı.

Gazetenin haberine göre, sitenin adresi geçtiğimiz ocak ayında alındı. Sitenin tasarımında geleneksel kırmızı, sarı ve siyah Yandex çizgileri yerine Turkcell’in renklerine daha yakın olan lacivert ve mavi renkleri seçildi.

Arama motorunda hava durumu, fotoğraf, video, harita ve döviz kurları gibi hizmetler sunulmuyor. Ancak bu tür aramalarda kullanıcılar Yandex ve Turkcell’in sitelerine yönlendiriliyor.

Yandex küresel arama motorları arasında ilk 30 sırada yer alıyor. Türkiye pazarına 2011 yılında giren Rus arama motoru, yüzde 2’lik pazar payını artırmak için Google’e karşı 2015 yılında dev bir kampanya başlatmıştı. Ancak tüm çabalara rağmen pazar payını artıramamıştı. Digital.tools isimli teknoloji ajansının CEO’su Alexei Volkov, bu durumun Yandex’in Türkiye pazarı için yeni bir başlangıca ihtiyacı olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Ayrıca Rus uzmanlar yerel pazarın lideri konumudaki bir GSM operatörüyle işbirliğinin de çok avantajlı olduğuna dikkat çektiler.

Artık bilgisayardan ziyade akıllı cep telefonlarının revaçta olduğu ve birçok kullanıcının da akıllı telefonlar üzerinden internette arama yaptıklarına dikkat çeken uzmanlar, Turkcell’in de sitede arama yapmak için gerekli müşteriyi sağlayabileceğine dikkat çekti.

Izvestia gazetesi, Turkcell ve Yandex’in yeni arama motoru haberiyle ilgili yorumda bulunmadığını da yazdı.

Geçtiğimiz ocak ayında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye’nin kendi ulusal arama motorunu geliştirdiğini açıklamıştı.

İzvestia gazetesinin bakanlık yetkililerinden edindiği bilgilere göre “Geliyoo” isimli arama motoru da şu anda test aşamasında ve Google ile Yahoo’ya rakip olarak gösteriliyor.

 

Kaynaklar: https://turkeyblocks.org/2017/10/25/turkcell-launches-microsoft-bing-powered-yaani-search-engine/

http://www.star.com.tr/teknoloji/yaani-arama-motoru-nedir-yeni-arama-motoru-yaani-ozellikleri-haber-1267982/