1 Kasım 2015 Genel Seçimleri öncesinde 14 Ekim 2015 tarihinde görkemli törenle temeli atılan Alanya Yeniköy Barajı’nın temel atma törenine o dönem seçim nedeniyle istifa etmiş olan ancak daha sonra yeniden Dış İşleri Bakanı olarak görevine devam eden Mevlüt Çavuşoğlu’da katılmıştı. 12 Milyon 360 bin dekar araziyi sulaması planlanan Yeniköy Barajı, Toslak ve Emişbeleni başta olmak üzere birçok bölgeye umut olmuştu. Yaklaşık 9 milyon metreküp depolama hacmine sahip olacak baraj, temelden 58,5 metre yükseklikte inşa edilecekti. Ekim 2015’te temeli atılan barajın şartnamesinde 700 gün sonra 9 Temmuz 2017’de teslime dilmesi gerekiyordu. Ancak yüzde 46 fiziki oranda yapımı tamamlanan ve 24 milyon 888 bin 053 TL ihale bedeli bulunan baraj müteahhit firmanın ortadan kaybolması sonrası atıl şekilde bırakıldı.  Duruma isyan eden bölge halkı baraj inşaatı yüzünden hem günlük hayatlarının büyük sekteye uğradığını hem arazilerinin istimlak edildiğini hem de barajın tamamlanamadığını ifade ederek yetkililerin durumu çözmesini istiyor.

1,5 TRİLYON PERSONEL BORCU

Öztaş İnşaat ve Abu Yapı ortaklığında yapımına başlanan baraj inşaatında çalışanlar ise paralarını dahi alamadı. Baraj inşaatında çalışan personeller, paralarını alamadıkları için Devlet Su İşleri (DSİ) Alanya Projeleri Başmühendisliği’nin kapısını çaldıklarını. Ancak, DSİ yetkililerinin konunun yüklenici firmaya ait durum olduğunu söylemesi üzerine, Vali Münir Karaloğlu’na kadar konuyu ilettiklerini, Vali Karaloğlu’nun ise bir toplantı sırasında personellerin alacakları konusunda DSİ Alanya’nın girişimde bulunmasını istemesine rağmen bir sonuç çıkmadığını söylediler.

MUHASEBECİ ALİ KARA VEFAT ETTİ

Firmanın inşaata ilk başladığı sırada muhasebe işlerini gerçekleştiren Ali Kara’nın dahi stres nedeniyle beyin kanamasından yaşamını yitirdiğini savunan mağdur işçiler, muhasebeci Kara’nın ölümünden sonra işlerin daha da karıştığını ifade ettiler.

YENİKÖY’YE NEREDEYSE FAYDASI OLMAYACAK

Yeniköy Barajı olarak bölge için büyük önem taşıyan projenin ilginç bir de yönü var. Yeniköy halkının heyecanla yapımına başlanmasını beklediği Yeniköy Barajı aslında Yeniköy Mahallesi’nin sadece baraj yolunun alt tarafında kalan küçük bir kısmına hizmet verecek olması. Baraj bittikten sonra su motoru ile köye sulama suyu almak istediklerini söyleyen köylüler mühendislerin kendilerine olumsuz yanıt verdiğini söylediler.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU, BİTİRİLEMEYEN YATIRIMLAR VURGUSU YAPMIŞTI

Seçimlerde AK Parti’ye yüzde 83 oy çıkan köyde yapılan temel atma konuşma yapan Bakan Çavuşoğlu, sözleşmeye göre bitiş süresini 2 ay geriye çekerek mayıs ayında bitireceğini açıklayan firma yetkilisinden söz almıştı. Bakan Çavuşoğlu, “ 5. Ayda biteceğini söyledi ama burada kendisinden söz istiyorum. 2017'nin 1.ayına yetiştirmesini istiyorum. 30 senede bir baraj bitiyordu. Şimdi 3 senede bir baraj yapıyoruz.” Demişti. Resmi olmasa da verilen söze göre 1.5 yılda tamamlanması gereken barajın temeli atılalı tam 4 yıl oldu.

VATANDAŞIN YERİNİ KAZDILAR AMA DÜZELTMEDİLER

Baraj yapımına başlayan firma çevredeki vatandaşların arazilerinde de toprak aldı. Daha sonra tekrar dolgu yapacağını ifade eden firma yetkilileri, kazdıkları alanları doldurmadı. Bahçelerinde devasa çukurlar açılan köylü isyan noktasına geldi.

İSTİMLAK SORUNU YOK

Baraj inşaatının tamamlanması için aslında yasal olarak hiçbir sorun bulunmuyor. Barajın yapılacağı alandaki tüm istimlak çalışmaları tamamlanmış ve paraları ödenmiş durumda. Sadece bir arazinin ödemesi yapılamamış oda arsa hisseli olduğu için nakil prosedürleri tamamlanmamış. Seçim öncesinde coşkuyla temeli atılan barajın önünde hiçbir engel yokken neden yapımına devam edilmediği ise merak konusu.