Gerçek Alanya Gazetesi’nin 18 Ekim’de gündeme taşıdığı Yeniköy Barajı’nın son durumu İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşındı. TBMM Başkanlığı’na yazılı şekilde dilekçesini gönderen Bahşi, soruların Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplanmasını istedi.

GERÇEK ALANYA GAZETESİ’NİN HABERİ DİLEKÇE’DE YER ALDI

Bahşi tarafından hazırlanan yazılı dilekçede 18 Ekim’de Gerçek Alanya Gazetesi’ndeki haberden alıntı yapılarak, “14 Ekim 2015’te Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından temeli atılan ve bölge tarımı için büyük umut kaynağı olan Yeniköy Barajı, hayal kırıklığı olmuştur ve teslim süresinin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen atıl şekilde beklemektedir.

12 Milyon 360 bin dekar araziyi sulaması planlanan Yeniköy Barajı, Toslak ve Emişbeleni başta olmak üzere birçok bölgeye umut olmuştu. Yaklaşık 9 milyon metreküp depolama hacmine sahip olacak baraj, temelden 58,5 metre yükseklikte inşa edilecekti. Ekim 2015’te temeli atılan barajın şartnamesinde 700 gün sonra 9 Temmuz 2017’de teslime dilmesi gerekiyordu. Ancak yüzde 46 fiziki oranda yapımı tamamlanan ve 24 milyon 888 bin 053 TL ihale bedeli bulunan baraj yüklenici firmanın ortadan kaybolması sonrası atıl şekilde bırakılmıştır.” İfadelerine yer verildi.

BAKAN PAKDEMİRLİ’YE 4 SORU

İyi Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi dilekçesinin sonunda Bakan Pakdemirli’nin cevaplamasını istediği 4 soruyu ekledi. İşte Bahşi’nin, Bakan Pakdemirli’ye Yeniköy Barajı ile ilgili soruları;

Yeniköy baraj inşaatını tamamlamak için bir çalışmanız var mıdır?

Seçim öncesinde coşkuyla temeli atılan barajın önünde hiçbir engel yokken neden yapımına devam edilmemiştir?

Baraj yapımına başlayan firma çevredeki vatandaşların arazilerinde de toprak almış ve bahçelerinde devasa çukurlar açılmıştır. Kazılan çukurların kapatılıp mağduriyetin giderilmesi için bir çalışmanız var mıdır?

Öztaş İnşaat ve Abu Yapı ortaklığında yapımına başlanan baraj inşaatında çalışanlar paralarını alamamışlardır. Bakanlığınızın bu işçilerin mağduriyetlerini nasıl giderecek?

NE OLMUŞTU?

Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 14 Ekim 2015’te Yeniköy Barajı’nın temelini atmış ve teslim tarihi 9 Temmuz 2017 olan Yeniköy Barajı’nın teslim tarihinden önce 2017 yılının Ocak ayında tamamlanacağını söylemişti. Ancak yüklenici firma işçilerin alacaklarını ödemeden ortadan kaybolmuş ve sözleşmeyi fesih etme talebinde bulunmuştu. 2017 yılında tamamlanacağı ifade edilen Yeniköy Baraj inşaatı kaderine terk edilmişti. Köy halkı, baraj yapımı için kapatılan yollarının açılmasını ve barajın yüklenici firmasının çalışanlara borçlarını ödemesini istemişti.