Turist sayısının ekonomik girdilere yansımadığı konusunda değerlendirmelerde bulunan Alanya Bakkallar Odası Başkanı Velittin Yenialp, esnaf haritası vurgusu yaptı. Sezon değerlendirmesi yaparak konuşmasına başlayan Yenialp, “Sayı olarak gerçekten iyi rakamlara ulaştık 14 milyonları geçtik, şu anda turizm iyi gidiyor diyoruz ama, esnafa yansımasına baktığımızda esnafa yansıması iyi değil. Esnaf, gelen turistten faydalanamadı yeterince işlerini iyileştiremedi. Bununda belli nedenleri var. Birincisi gelen turistin fazla para harcamaması yani ekonomisi çok iyi turistler değil de ekonomik durumu çok iyi olmayan turistlerle turizm yapıldı. Otelcileri ve acentecileri de haklı bulmak zorundayız çünkü adam uçağını kiralamış yıl boyunca mutlaka oteli doldurmak zorunda. Turiste sen Türkiye’ye gittiğin zaman kaç lira harcayacaksın gibi bir soru soramazlar.  Buldukları insanları ülkemize getiriyorlar ve tatil yaptırıyorlar. Dedi.

“KIŞIN ANLAŞMALAR İMZALANIYOR”

Acenteler ile alışveriş merkezleri arasında anlaşmalar imzalandığının altını çizen Yenialp,”Kış içerisinde bu acentelerle,  alışveriş merkezleri arasında sözleşmeler imzalanıyor.  Diyor ki benim getirdiğim turist şu kadar olacak buna karşılık ta kişi başı ben şu kadar para isterim deniyor. Bu anlaşmalar nedeniyle turistler kesinlikle bu merkezlere götürülmekte ve oralardan alış-veriş yapılmakta. Etik değil bu, ciddi anlamda fahiş fiyatlar da ürünler satılmakta, turistlere infolarda bunlar iletilmekte bizim gösterdiğimiz yerin dışında alış-veriş yapmayın yaparsanız kazıklarlar, kandırırlar yüksek paralar a mallar satar denmekte, turistlerde oralara yönlendirilmekte.  Turist son günün de çıktığı zamanda sokakta şehir merkezindeki dükkanlarla daha önceden yaptıkları alış-verişleri karşılaştırdıkları zaman oralarda kandırıldığını görmekte ve ülkemizden mutlu bir şekilde ayrılmamakta.” Şeklinde konuştu.

ESNAF HARİTASI ARTIK ZARURİ

Şehrin esnaf haritasının çıkarılması gerektiğini belirten Veliittin Yenialp, “Zincir mağazalardan öncesinde, bizim bakkallar odasının üye sayısı 3 bin 500-4 binlerde imiş ama zincir mağazalardan sonra bu sayı ciddi anlamda düşmüş, ama 2010 yılında bizim yönetime gelişimizle beraber bu sayı ciddi anlamda yükseldi, bunun nedeni de Alanya’nın çok fazla göç alması. Bakkal açılabilmesi hiçbir standart yok, metrekareyi yerine getirebiliyorsa çok az da bir sermayesi varsa insanlar istedikleri boş buldukları her yere bakkal açabilirler. Ama biz buna da karşıyız kesinlikle ve kesinlikle şehrin bir esnaf haritası çıkarılmalı her sokağa yan yana bakkallar yan yana butikler yan yana terziler açılmamalı. “Diye konuştu.

Editör: TE Bilisim