Alanya, yabancı uyruklu birçok insanın çalışmak için istihdam edildiği bir Turizm kenti.  Fakat yinede yabancı işçi çalıştıran veya çalıştırmayı düşünen işletmelerin çoğu turkuaz kart uygulamasından bi haber. Gelişmekte olan ülkeler arasında olan ülkemizde uluslararası standartlara uyum sağlamak için 13 Ağustos 2016 yılı 6735 sayılı uluslararası iş gücü kanunu kabul edildi. Kabul edilen bu kanunla beraber Turkuaz kart uygulaması da geldi. Bu uygulamayla Türkiye Cumhuriyeti devleti beyin gücüne sahip yabancı kişileri ve yatırımcıları ülkeye çekmeyi planlamaktadır. Turkuaz kart; yabancı uyruklu kişilere Türkiye’de süresiz çalışma hakkı eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına ikamet hakkı veren uygulamadır. Turkuaz kart kimlere verilir? Başvuru koşulları nelerdir?  Çalışma izni almayan işyeri ve çalışan kişiye uygulanacak para cezaları nelerdir?  Şimdi inceleyelim.

1-Turkuaz kart başvuruları, yabancı işçi çalıştıracak işyerleri tarafından yurt içinde doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, yurt dışından yapılan başvurularda ise Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri veya başkonsolosluklarına yapılır.

2- Yurtdışından yapılan başvuruya istinaden çalışma izni verilen yabancı uyruklu vatandaş, çalışma izni başladığı tarihten itibaren altı ay içinde Türkiye’ye gelmek zorundadır. Aksi halde çalışma izni iptal olur.

3-Turkuaz Kart, nitelikli işgücüne ve yatırımına sahip eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, kalifiyesi yüksek, bilim ve teknolojiye katkısı olan, yatırım veya ihracat düzeyi yüksek, sağlayacağı istihdamın büyüklüğü ve benzeri özellikleri taşıyan kişilere verilir.

4-Turkuaz kart süresiz çalışma izni ve ikametgâh hakkı tanır.

5- Turkuaz kart sahibi olmak için, ilk üç yıllık çalışma süresince bakanlığın yapmış olduğu denetimlerde ve gözetimlerinde sorun çıkmaması gerekiyor. Ayrıca üçüncü yılın dolmasına 180 gün kala,her durumda üç yılı geçmeden başvurusunun yapılması gerekiyor. Bu süre geçtikten sonra yapılan başvurular reddedilir ve turkuaz kart geçersiz hale gelir.

6- Çalışma izni olmaksınız bir işverene bağlı olarak çalışan yabancı uyruklu kişilere,  2. 491TL (iki bin dört yüz doksan bir) TL, bağımsız çalışanlara4.983TL ( Dört bin dokuz yüz seksen üç ) para cezası kesilir. Yabancı çalıştıran işverene veya işveren vekiline ise her bir yabancı için 6.229TL (Altı bin iki yüz yirmi dokuz) tutarında para cezası kesilir. İhlallerin tekrarlanması halinde para cezaları bir kat arttırılarak uygulanacaktır. Sizin de bu nitelikleri taşıyan yabancı personeliniz var ise veya çalıştırmayı düşünüyorsanız Turkuaz Kart uygulamasına başvurabilirsiniz.