Üç yıl özel bir okul bünyesi altında eğitim kriterlerini tamamladıktan sonra bu yıl Oba’da bulunan kendi “modern organik” mimarisi ile dizayn edilmiş kampüsüyle ilk, ortaokul ve lise binasını da kapsayarak eğitim öğretime başlayan Waldorf Vakfı Özel Yaşam ilköğretim ve anaokulu, Avrupa Waldorf Birliği’nin tüm kriterlerini yerine getirerek dünyadaki waldorf okulları resmi listesine girdi. Türkiye’nin ilk waldorf okulu olan Alanya Waldorf Özel Yaşam Okulu, böylece dünyadaki 62 ülkede 1067’nci waldorf okulu oldu. Geçtiğimiz yıla kadar Avrupa’da sadece Türkiye ve Yunanistan’da waldorf okulu yoktu. Böylece Avrupa’da waldorf okulu olmayan tek ülke Yunanistan kaldı.

‘DOĞRU YOLDAYIZ’

Alanya’ya Türkiye’nin ilk waldorf okulunu kazandırdıkları için çok mutlu olduklarını dile getiren Alanya Waldorf Özel Yaşam Okulu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Demirtaş, doğru yolda emin adımlarla ilerlemeye devam ettiklerini söyledi. Alanya halkında Alanya Waldorf Yaşam Okulu’nun eğitim müfredatıyla ilgili bazı tedirginlikler gözlemlediklerini dile getiren Demirtaş, Milli Eğitim Bakanlığı’nın da aslında özellikle Finlandiya da uygulanan waldorf pedagojisini örnek aldığını söyledi. Ancak Finlandiya, Norveç, Danimarka ve Almanya gibi ülkelerde uygulanan bu çağdaş eğitim şeklinin fiziki ve genel şartlar nedeniyle Türkiye’de yaygın bir şekilde hayata geçirilmesinin zaman alacağını ifade eden Demirtaş, şunları söyledi: ‘Okulların fiziki şartları ve müfredat uygulaması sadece entelektüel eğitim için değil, çocukları hayata hazırlıklamak için de düzenlenmeli. Öğretmenlerimiz, bu pedagoji için özel olarak eğitilmeli. Biz özel olarak seçtiğimiz öğretmenlerimizi 3 yıl boyunca gerek Alanya’da gerekse yurt dışındaki waldorf okullarında gerekli formasyonu almalarını sağladık. Atölyelerimiz ve fiziki şartlarımızla tüm kriterlere uygun bir waldorf okulu inşa ettik. Emeklerimizin karşılığını aldık ve Avrupa Waldorf Birliği tarafından tescil edilerek dünyanın resmi waldorf okulları arasında yerimizi aldık. Milli Eğitim Bakanlığı’mızın tüm resmi ve özel okullar için belirlediği eğitim müfredatını waldorf pedagojisi yaklaşımı ile bütünleştirerek çocuklarımızı hayata hazırlama anlamında emin adımlarla ilerliyoruz’ dedi. Çocuklarımız okullarını seviyor ve her sabah büyük bir şevk ile öğretmenleri ile buluşmaları, her yeni gün onların rehberliği ile yeni bilgileri keşif etmelerinin heyecanını yaşıyorlar. Hiçbir bilgi hazır aktarılmıyor, çocukların bilgiye kendileri ulaşarak, kavraması ve üretkenlikleri teşvik ediliyor. Bu da doğal olarak çocukların öğrenme iştahını kabartıyor, okullarını benimsemeleri ve sevmelerini sağlıyor.’

 ÖĞRENCİLER İŞLETMECİ OLDU

Alanya, Waldorf Özel Yaşam Okullarında öğrenciler geçtiğimiz günlerde tören ile okul bünyesindeki kendi kafelerini açtılar. Bu uygulama, waldorf eğitim sisteminin farkını da ortaya koydu. Öğrenciler, Lavanta adını verdikleri kafede, hobi mutfaklarında kendilerinin yaptıkları ürünleri satışa sunuyor. Sınıf Öğretmenleri Nilgün Onat rehberliğinde işletmeciliğe soyunan 4. Sınıf öğrencileri, kafenin tüm dekorasyonu ve mönüsünü kendileri hazırladı. Öğretmen Nilgün Onat, öğrencilerinin matematik devirsel ana derslerinde bir ay boyunca işledikleri uzunluk ve ağırlık ölçüleri, kesirler, para ve dört işlem konularını bu kafe sayesinde hayat içerisinde yaşayarak, uygulayarak öğrendiklerini söyledi. Onat, ayrıca bu sayede öğrencilerin işletmeciliği, maliyet hesaplamaları, kar-zarar, ortak çalışmayı, bilgiyi özümsemeyi ve garson olarak çalışarak emeğe saygıyı öğrendiğini söyledi. Öğrencilerin sipariş alırken, siparişleri hazırlarken, servis ederken ve ürünler için belirlenen sembolik ücretleri kasada toplarken yaşadıkları heyecan görülmeye değerdi.

ALANYA HALKINA EMSALSİZ GÖSTERİ MERKEZİ

Bu arada bir veli kuruluşu olan Alanya Waldorf Eğitim Vakfı’nın çocukları için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayarak hazırladığı görkemli gösteri merkezi de hizmete girdi. Gösteri merkezinin açılış törenine velilerin yanı sıra Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Tunahan Kasapoğlu da katıldı. Gösteri merkezi, birçok özelliği ile Türkiye’de az sayıdaki gösteri merkezleri arasında yer alıyor. Doğal akustik özelliği sayesinde elektronik ses sistemi kullanılmadan salonda istenen doğal ambiyans sağlanabiliyor. Sahne ağzı yaklaşık 14 metre, yükseklik 9 metre olmasına rağmen, 350 metrekare alanı olan sahnenin her bölümünden doğal ses, salonun her kesimine rahatlıkla mikrofonsuz ulaşıyor. Ayrıca en modern şekilde de profesyonel sahne aydınlatma sistemi kullanılmış.

‘ALANYA’NIN SALONU’

Waldorf Eğitim Vakfı Başkanı Orhan Demirtaş, gösteri merkezlerinin, çocuklar, öğretmen ve velilerin karşılaşma noktası olduğundan, waldorf okullarının kalbi olduğunu belirterek, dünya standartlarında bir gösteri merkezi oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Bu salonlarda, insanların duyamadığı ses frekanslarını da hisseden çocuklar, algılarını geliştirdiğini söyleyen Demirtaş, ‘Bu bir bilinç egzersizidir. Akustik Piyano eşliğinde sergilenen Tiyatro ve drama oyunları çocuğun kişisel gelişimine hizmet eder. Topluluk karşısında da kendini ifade edebilme ve özgüven gelişimi hedeflenir. Bu nedenle bu salonlar waldorf okullarının kalbidir ve tüm okulun çocukları sıklıklarla bu sahnede birbirlerini izlerler, karşılaşırlar’, ortak oyunlar sergilenir, dedi. Bu vesileyle Alanya’ya Türkiye’de az sayıda bulunan bir gösteri merkezi kazandırdıklarını ifade eden Demirtaş, ticari amaç güdülmeyen ‘Sosyal ve eğitimle ilgili her çalışma, vakıf amaçlarına uygun her proje için salonumuzu Alanya halkına sunulunan etkinlikler için ücretsiz kullanımına açmaya hazırız’ diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim