Vergisini düzenli ödeyen mükellefler,  çıkan vergi aflarından uzun süredir şikâyetçi. Maliye Bakanlığı, Vergisini ödemeyenler için yapılandırma çıkartıyor. Ödenmeyen vergilerin gecikme faizini siliyor. ÜFE, TÜFE oranında taksitlendirme yapıyordu. Hâl böyle olunca vergisini ödeyenler değil ödemeyenler ödüllendirilmiş oluyor algısı oluşuyordu. Vergisini düzenli ödeyen mükellefler bir ayrıcalık beklentisi içerisindeydi. Maliye bakanlığı bu eleştirileri göz önüne alarak 8 Mart 2017 tarihinde resmi gazete ’de yayımlanan 6824 sayılı torba kanun ‘un 4 üncü maddesiyle, ‘’vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi’’ başlığı altında vergisini düzenli ödeyen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine indirim uygulaması getirdi. Uygulama geldi fakat, bu uygulamadan kimler yararlanacak? Kimler yararlanamayacak?  Yararlanma şartları nelerdir? Gibi sorular hâlâ birçok vergi mükellefi için cevap bulmuş değil.  Bugünkü yazımda bu soruları ele alalım istedim.

1-Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi ve kurumlar vergisi mükellefleri yararlanacak.

2-İndirim finans, sigortacılık ve bankacılık sektörlerini kapsamıyor.

3-Yasanın uygulaması 01.01.2018 tarihinden itibaren başlayacak olup, ilk %5’lik indirim 2017 yılı gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5 oranında gelir ve kurumlar vergisinden indirilir.Ancak hesaplanan indirim tutarı, ödenmesi gereken vergiden fazla olması halinde ise kalan tutar, 1 tam yıl içerisinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilir. Bu süre içerisinde mahsup edilmeyen tutarlar red ve iade edilmez.

4- Faydalanılabilecek İndirim tutarı 1 milyon TL’den fazla olmaması gerekiyor.

5-İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmiş ve bu beyannameler üzerinden tahakkuk eden vergilerin kanuni süresi içerisinde ödenmiş olması gerekmektedir.

6-Aynı süre içerisinde beyana tabi vergi türleri itibariyle ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması gerekiyor.

7-İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibariyle, vergi aslı ve cezaları dâhil olmak üzere 1.000 (Bin) TL üzerinde vadesi geçmiş borcu bulunmaması gerekir.

8-İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında vergi usul kanunun 359. maddesinde sayılan ‘’ kaçakçılık suçları ve cezalarını ‘’ işlenmemiş olması şarttır.

Örneklendirecek olursak; 

Vergi indiriminden yararlanma şartlarını tamamını sağlayan (G) A-Ş 2017 hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesinde 500.000TL Matrah beyan etmiştir.2017 hesap dönemine ilişkin hesaplanan kurumlar vergisi ( 500.000TL X 0,20 ) 100.000-TL olan (G) A-Ş bu hesap dönemine ilişkin olarak 96.000 TL geçici vergi ödemiştir.

Verginin indirim tutarı = Hesaplanan kurumlar vergisi x İndirim oranı =100.000TL X 0,05 =5.000-TL Buna göre , (G) A-Ş ‘nine yararlanabileceği 5.000-TL ‘lik vergi indirim tutarı, 2017 hesap dönemine ilişkin olarak kurumlar vergisi beyannamesinden indirilir geçici vergi mahsup edildikten sonra kalan 1.000TL İade bir tam yıl içerisinde mükellefin beyanı üzerine diğer vergilerinden hesaba geçirilebilecektir.

-Vergi indiriminden yararlanan mükelleflerin öngörülen şartları taşımadığı sonradan tespiti halinde;  ilgili vergilendirme döneminde indirim uygulanması dolayısıyla ödenmeyen vergiler için vergi zıyaı cezası uygulanmaksızın net vergilendirecek miktar hesaplanır.