Burak GÜL/ÖZEL HABER

Ülke genelinde sebze ve meyve fiyatlarının önlenemez artışı sonrası hükümetten hamle geldi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, enflasyon rakamlarına alkolsüz içecekler ve gıda sektörü, yüzde 6'nın üzerinde olumsuz etki yaptı. Pazarlarda ve marketlerde çarliston biber yüzde 87, patlıcan yüzde 81, ıspanak yüzde 68, sivri biber yüzde 64, taze fasulye yüzde 53, salatalık yüzde 44, domates yüzde 39, havuç yüzde 36, kabak yüzde 28 oranında artış gösterdi. Her fırsatta fırsatçıların piyasaya çıktığını ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fırsatçıların önünü kesmek için 1980’li yıllarda İzmir’de de uygulanan tanzim satışlarının tekrardan başlatılacağını söyledi. Tanzim satışları belediyelerin halk ekmek mantığı ile vatandaşa ucuz sebze ve meyve satışı yapmasını öngörüyor. Peki uygulama esnafı ve üreticiyi ne yönde etkileyecek. 

“TEKELLEŞMENİN ÖNÜNE GEÇER”

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp, “Zaten yıllar önce tanzim satışları belediyeler tarafından vardı. Bu uygulama ile zincir mağazaların tekelleşmesini önleriz. Biz zaten bir kişinin 8 bin mağazasının olmasını uygun görmüyoruz. Hiç olmazsa belediyeler aracılığı ile bu durumun önüne geçilir. Bunun esnafa olumsuz bir etkisi olmaz. Patlıcan halde 6 lira pazarda 8 lira zincir mağazalar ilk elden daha ucuza almalarına rağmen mağazalarında 20 liraya satıyorlar. Aslında bunlar haldeki fiyata satabilecekler iken tekelleşme olduğu için satmıyorlar. Cumhurbaşkanımızın kararını doğru buluyoruz.” Diye konuştu. 

“BELEDİYELER ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEZ İSE ÜRETİCİYE OLUMLU BİR ETKİ OLMAZ”

Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu ise konuya üretici açısından yorum getirdi. Musluoğlu, “Belediyeler sattıkları ürünleri halden alırsa vatandaşa bir artısı olacaktır ancak üretici için değişen bir şey olmayacaktır. Zira üreticinin hale verdiği fiyat değişmeyecektir. Ancak belediyeler bazı bölgelerde olduğu gibi üreticiye tohum ve gübre desteği yaparlar ise ve ürünü üreticiden alırlarsa ancak o zaman üretici nefes alabilir” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim