'Bugün Alanya'yı konuşmak için buradayız' diyerek konuşmasına başlayan Vali Karaloğlu, "Alanya Kalesi'nin sorunlarını burada çözmeye çalışacağız. Alanya Kalesi'ne bugüne kadar birçok şey yapıldı ama bunların ötesinde hala devam eden sorunlarımız var. Bizim amacımız Alanya'yı Alanya Kalesi'ni korumak. Alanya Kalesi'ni daha çok kullanalım ama koruyarak kullanalım. Alanya kalesinde gerekli düzenlemeleri gerçekleştirirsek dünyadaki ender yerlerden birisi olur" dedi.

Vali Karaloğlu, Eski Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu'nun "Bizim turizmi değiştirmemiz lazım. Turisti kaleye çıkarıp 15 dakika sonra indiriyorlar. Kaleyi doğru düzgün gezdirmiyorlar" sözlerine karşılık, "15 dakika için kaleye turist getiriyorsanız getirmeyin" diyerek sert tepki verdi.

Karaloğlu ayrıca, "Turizmde en büyük problemimiz turisti gezdirmiyoruz. Alışveriş merkezlerine götürüp çıkarıyoruz . Turist gezmek, görmek, dokunmak istiyor. Bilgiyi otel odasında da alır" dedi.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ise, "Sağlıklı  bir toplantı olacağına inanıyorum. Alanya Kalesi ile ilgili hassayetiniz için teşekkür ederiz. Araçların kaleye çıkışını engellemek gibi bir lüksümüz yok ama otobüslerin kesinlikle çıkmaması gerekiyor. Tur otobüsleri içinse kalede yerimiz mevcut" dedi.

Teleferik Holding Yönetim Kurulu Başkanı İlker Cumbul ise, "Kalede oturanlar dışında kaleye girişin bedelli olması gerekiyor. Birçok yerde ücretli. Alanya Kalesi için en doğrusunun bu olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

MHP Alanya İlçe Başkanı Mustafa Türkdoğan ise, "Acenteler turisti shopping centerlere götürüp araya da 15 dakika kale gezisini sığdırıyorlar. Acentelerin shopping centerlerden elini çekmesi gerekiyor. Turiste sadece tarihi güzellikleri göstermek üzerine çalışmalılar" ifadelerini kullandı.

Vali Karaloğlu, "Kale ve tarihi mekanlarda araçların azaltılması gerekiyor. Kalede manzarayı araçlar seyretmiyor. Insanlar seyrediyor." dedi. Teleferik ücretinin pahalılığını da eleştiren Vali Karaloğlu, "18 TL çok. Fiyatın düşmesi gerekiyor" dedi.

Vali Karaloğlu Alanya Kalesi'nin güvenlik konusuna da değinerek, "Kale içine gece bekçiliği sistemi için Alanya Kaymakamlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü ile birlikte çalışmalar yapsınlar. Bekçiler ve polisler yarım rehber gibi bulunsunlar, sorulan sorulara cevap verebilecek şekilde yetiştirilmiş olsunlar. Kalede güvenlik sorununu çözelim." dedi.

Alanya Rus Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ekaterina Gündüz, "Kaleiçinde birkaç kilise var içinde hayvan besleniyor, ateş yakıyorlar, tuvalet yapıyorlar... Alanya turizmine hiç yakıştırmıyorum. Kilisenin temizlenmesini rica ediyorum" dedi.