İbrahim İPBÜKER/ÖZEL HABER

Gerçek Alanya Gazetesi tarafından gündeme taşınan üretici fiyatları ile tezgahlardaki satış fiyatları arasındaki büyük farkın sadece muzda değil, diğer pek çok üründe de yaşandığı ortaya çıktı.

Yaş sebze meyve sektöründeki çok sayıda üründe de aynı sorunun yaşandığını ifade eden Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, bunun en büyük nedenlerinden birisinin denetimsizlik olduğunu ifade etti.

BÜYÜKŞEHİR YASASIYLA DEĞİŞTİ

2014 yılındaki yerel seçimlerle birlikte hayatımıza giren Büyükşehir Yasası’ndan önce sebze ve meyve halinde zabıta, hal müdürlüğü, pazarcılar odası ve ziraat odası temsilcilerinden oluşan komisyonun toplantı yaparak, kar marjını da ekleyip, her ürünün fiyatını belirlediğini ifade eden Başkan Musluoğlu, “Zabıta ekipleri bu listeye göre piyasada denetimler yapıp, fahiş fiyat uygulamak isteyenlere engel olurdu. Ancak Büyükşehir Yasası ile birlikte bu uygulama kalktı. Serbest piyasa adı altında denetimsizlik ve başıboşluk ortaya çıktı. Herke kendi kafasına göre fiyat belirlemeye başladı” dedi.

ÜRETİCİYE ZARAR VERİR

Özellikle büyük zincir marketlerin stokçuluk yaptığını vurgulayan Başkan Musluoğlu, “Üreticinin verdiği fiyatla market fiyatları arasından nerden bakarsanız, ortama beş katı fark var. Bu para üreticinin cebine girmiyor. Öte yandan ürünlerin pahalı satılması üreticiye de tüketiciye de zarar veriyor. Vatandaşımız, iki kilo alacakken bir kilo alabiliyor. Ülkemizde zaten kriz var. Bu soruna el atılması ve denetim yapılması şart” şeklinde konuştu. Üreticilerin ekonomik özgürlüklerinin olmadığını da söyleyen Başkan Musluoğlu, “Bu nedenle ürünlerini istediği yere götürüp veremiyor” dedi.

VATANDAŞ TEPKİ GÖSTERSİN

Alanya Hal’indeki Kayra Sebze Meyve Komisyonculuğun sahibi Hilmi Metin de hem muz hem de diğer ürünlerin özellikle büyük marketlerde yüksek fiyatlarla satıldığını belirterek, “Bu duruma vatandaşlarımızdan hiçbir tepki gelmiyor maalesef. Hangi ürün, hangi fiyatla sunulursa vatandaşımız alıp, geçiyor. Oysa aynı ürün semt pazarlarında daha ucuza satılıyor. Semt pazarlarında bir liranın pazarlığını yapanlar, büyük marketlere tepki koyamıyorlar. Halkımıza yerel esnaflardan alış veriş yapmalarını tavsiye ediyorum. Semt pazarlarımızı küçümsemeyelim, üreticilerimize sahip çıkalım” dedi.

Editör: TE Bilisim