Alanya’da turizmin çıkış yaptığı pansiyonculuk gün geçtikçe azalıyor. Özellikle “Her şey dahil” sisteminin uygulanması sonrası büyük otellerle rekabet edemeyen küçük oteller ve pansiyonlar varlık mücadelesini sürdürüyor. Ancak 2015 yılında resmi olarak kuruluşu tamamlanan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nin hızlı gelişimi nedeniyle pansiyonculuk kısmen değişime uğrasa da varlığını sürdürüyor. Konuyu Alanya Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci’ye sorduk.

“TURİZM EV PANSİYONCULUĞU İLE BAŞLADI”

Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci ilk olarak pansiyonculuğun çıkış noktasını aktardı. Değirmenci, “ Alanya’da pansiyonculuk bildiğiniz üzere ev pansiyonculuğu olarak başladı o da bizim otellerimizin olmadığı dönemlerde Alanya’daki insanlar gelen misafirlerini ağırlamak için en azından evin bir odasını açarak başladı. Daha sonra evinin bir katını derken evinin daha sonra 3-4 katını pansiyon haline getirerek başlayan bir sistemdi. Bu gün yine pansiyoncu üyelerimiz devam ediyor apart oteller o pansiyonlar devam ediyor. Üyelerimiz var. Ancak tabii ki her şey dahil sistemine geçtiği zaman sadece yatak almak istemeyen misafirlerimiz tabii daha büyük tesisleri tercih edebiliyorlar grup indirimi olan tesisleri tercih edebiliyorlar. Ancak her halükarda Alanya’da ki pansiyon apartlarımız iş yapıyor yani özellikle yaz aylarında yapıyorlar.Kış ayları ise sorunlu oluyordu.”

ÜNİVERSİTE KURTARICI OLDU

Pansiyonlar açısından kış aylarının zor geçtiğine işaret eden Değirmenci, “ALKÜ’nün kurulmasıyla beraber Alanya’da artan öğrenci sayısına binaen 13 bin civarında öğrencimiz var, zannedersem 1000 kız ve 1000 erkek olmak üzere 2000 bine yakın da Kredi Yurtlar Kurumu’nun barınma-konaklama tesisleri var. Onun haricindeki 11 bin öğrencinin Alanya’da kalması gerekiyor onlar içinde şimdi bizim o apart pansiyon grubu dediğimiz arkadaşlarımız bazıları kız öğrenci bazıları erkek öğrenci olmak üzere kış aylarında da öğrenci alarak hayatlarını devam ettiriyorlar. O yüzden üniversitemizin bizim konaklama sektörüne katkısı çok büyük.” İfadelerini kullandı.