Hatice Şekerci

Alanya'daki 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü programı, Hükümet Meydan’ında bulunan Atatürk Anıtı'ndaki törenle başladı. Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu ve Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in Atatürk Anıtı’na bıraktığı çelenklerin ardından saat 09.05'te sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Törene protokol üyeleri, çeşitli okulların öğrenci ve öğretmenleri, STK’lar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ANMA ETKİNLİKLERİ KÜLTÜR MERKEZİNDE DEVAM ETTİ

Çelenk sunma töreninin ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Alanya Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma programına geçildi. Arıkan Yılmaz Dim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan anma programına Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Cumhuriyet Başsavcısı Yasin Emre,  Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Er, diğer protokol üyeleri, daire müdürleri, öğretmen ve öğrencilerle vatandaşlar katıldı.Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşmalara geçildi.

“GENÇLER ÜLKENİN AYDINLIK GELECEĞİ”

Kültür Merkezi’ndeki anma programında konuşan Arıkan Yılmaz Dim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul müdürü Nazmi Karagedik, Atatürk’ün gençlere hep güvendiğini, onları ülkenin aydınlık geleceği olarak gördüğünü söyledi. Karagedik, “Mustafa Kemal Atatürk bağımsızlık aşkıyla Kurtuluş Savaşı’na önderlik ederek Türk milletine küllerinden yeniden doğma imkanı sağlamıştır. Bağımsız Türkiye Cumhuriyet’i O’nun en büyük eseridir. Mustafa Kemal Atatürk 20’nci yüzyılın başlarında gerçek kurtuluşun ekonomik bağımsızlıktan, ülkenin her bakımdan kalkındırılıp güçlendirilmesinden geçtiğini belirtmiş, batı uygarlığının biliminden, teknolojisinden yararlanarak, bunları özümseyerek çağdaş uygarlık düzeyine çıkıp, bu düzeyi de aşmayı Türk milletine vizyon olarak koymuştur. Sevgili gençler Atatürk, “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır”, diyerek sizlerden tarihi ile gurur duyan, özgüveni yüksek, başarabileceğine inanan, bunun için başkalarından daha çok çalışması gereken gençler olmanızı istemektedir. Atatürk gençlere hep güvenmiş, onları ülkenin aydınlık geleceği olarak görmüştür. Bursa’da kendisini karşılayan gençlere ve çocuklara söylediği “küçük hanımlar küçük beyler, hepiniz geleceğin birer yıldızı, gülü mutluluk parıltısısınız. Geleceği asıl aydınlığa kavuşturacak sizlersiniz. Kendinizin ne kadar önemli olduğunu düşünerek ona göre çalışın” demiştir. İşte bunun için daha çok çalışmalı, daha çok üretmeli,  her alanda güçlü olmalısınız. Değişen teknolojilerin baş döndürücü bir hızla ilerlediği günümüz dünyası ile başka türlü rekabet etmek mümkün değildir” dedi.

“BÜYÜK ÖLÜLERE MATEM GEREKMEZ”

Okulun tarih öğretmeni, Emine Öğretici’de Atatürk’ün bir dönem değil, yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu söyledi. Öğretici, “Büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine sadakat gerekir, düşüncesinden hareketle onun maddi-manevi, aramızdan ayrıldığı 10 Kasım tarihini bir matem günü olarak kabul etmek yerine dikkatlerimizi bir kez daha onun düşüncelerine yöneltmek için bu günü bir fırsat olarak görmeliyiz. Mustafa Kemal Atatürk savaşlardaki başarısıyla büyük bir asker, yönetimiyle büyük bir devlet adamı, görüşlerindeki sağlamlık, doğruluk, geçerlilik, uluslararası ilişkilerdeki güvenilirlik, barış ve insan severlik değerleriyle evrensel bir kişidir. Atatürk’ü anlamak onun fikirlerini çok iyi bilerek uygulamaktan geçer. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulması bir tarihi yeniden yazılmasıdır adeta. Yurdun dört bir yanı işgal altında inlerken bağımsızlık ateşi hiçbir zaman sönmeyen Türk milletine önderlik yapan Atatürk, milletimizin esaret altında yaşamasını aklının ucundan bile geçirmeyerek tarih sayfalarındaki inancın zafere dönüştüğü en büyük bağımsızlık savaşının mimarı olmayı hak etmiştir. Şunu hiç unutmamalıyız ki Türk milletinin hayatında Atatürk bir dönem değil, yeni bir dönemin başlangıcıdır. Onun öncülük ettiği eser eksiksiz olmadığı gibi tamamlanmışta değildir, genç kuşakları bekleyene en önemli görev bu başlangıcı sürdürmektir” dedi.

Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından şiir okundu, piyano ve gitar dinletisi yapıldı, Atatürk Oratoryosu sergilendi, okulun halk oyunları ekibi tarafından Zeybek oynandı.

Ulu Önder’in 81’nci ölüm yıldönümü dolayısıyla şehrin simgesi Kızılkule’ye de Türk Bayrağı ve Atatürk posteri asıldı.