Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği geçtiğimiz aylarda yayınladığı yeni yönetmelik ile sistem değişikliğine gitti. Mevcut sistemde çalışmalarını sürdüren Bölgesel Yürütme Kurulları (BYK) kapatıldı ve Yöre Temsil Kurulları oluşturuldu. 37 BYK’nın kapatılmasının ardından 100’den fazla üyesi olan bölgelerde oluşturulan Yöre Temsil Kurulları üye sayısına göre yönetim oluşturarak seçim yapacak. 

Buraya kadar bakıldığında her şey normal görünüyor. Ancak normal olmayan şey ise 2012’den bu yana 6 yıldır TÜRSAB Başkanlığı yapan Suat Çavuşoğlu’nun, TÜRSAB Genel Merkezi tarafından 25 Temmuz olarak belirlenen Yöre Temsil Kurulu’nu baskın seçim gibi 15 gün önce açıklaması ve Suat Çavuşoğlu’nun veda toplantısı gerçekleştirerek seçime girmeyeceğini açıklaması. 

Çünkü Suat Çavuşoğlu ve TÜRSAB Alanya BYK Yönetim Kurulu üyeleri Bölgesel Yürütme Kurulu seçimlerinin yapılabilmesi için yoğun çaba sarf etmişlerdi. Daha önce atama ile gelen başkanlığın demokratik olmadığını ifade eden Çavuşoğlu ve ekibi seçimle başkanlık sisteminin genel merkez tarafından yeniden başlatılmasını sağlamıştı. 

NEDEN BIRAKTI?

Ben, turizm muhabir olarak Sayın Çavuşoğlu ile sık sık görüşüyordum. İlk başkan olduğu süreçten bu yana çabaladığı bazı sorunların çözülememesi kendisini oldukça yıprattı. 6 yıl önce ilk başkan olduğunda röportajında söyledikleri şunlardı;

“1972’de yapılmış bir TÜRSAB yasası var. Dolayısı ile revize edilmeli. Çünkü kaçak acentecilik faaliyetleri ile mücadele edemiyoruz. Yasal olarak yetkimiz yok. Turizm Müdürlüğü personeli ile birlikte denetim yapmamız gerekiyor ve personel eksikliği nedeniyle denetim yapamıyoruz. Kaçak acentecilik faaliyetlerini bitirmemiz gerekiyor. Aynı sorun kaçak transfer ve tur satışı için de geçerli.”

Bu güne baktığımızda değişen pek de bir şey olmadı. Yine TÜRSAB’ın tek başına denetim hakkı yok ve kaçak tur satışları engellenemiyor. 

Yine 6 yıl önce dönemin TÜRSAB Alanya BYK Genel sekreteri ve Jip Safarilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Nedanlı ile birlikte söylediği, “Jip safarilerin bir yönetmeliği yok. Hem safariciler hem turistler sorunlar yaşıyor. Araçlar eski. Tunus modeline geçilmeli biz bunu projelendirdik çalışmalarımız sürüyor” demişti. 

Ancak, yapılan çalışmalar sonuçsuz kaldı ve halen jip safarilerin bir yönetmeliği yok. 

Yine o dönem bir başka proje için de ekibiyle birlikte yoğun çaba sarf etmişti. Proje iskeledeki teknelerin havuz sistemine geçmesi hem düzene girmesi hem de tedarikçilerden ucuz ürün alabilmesinin sağlanması idi. Ancak bu güne gelindiğinde o proje de önlerine çıkan bürokrasi projeyi engelledi. 

İşte, Alanya’nın en eski turizmcilerinden Suat Çavuşoğlu, 6 Yıldır ekibiyle verdiği mücadelede sisteme yenik düştü ve artık yorulduğunu söyledi. TÜRSAB Alanya’da bir devir 25 Temmuz günü sona erecek.