Yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği ve Türkiye'nin de en büyük katılımcılardan biri olarak yer aldığı fuar bugün sona erecek. Bu yıl 58.'si düzenlenen fuarda Türkiye'den turistik bölgelerin temsilcileri ve turizm acenteleri stantlarını açtı. Ancak geçtiğimiz yıllara göre Türkiye stantlarına ilgilinin bariz şekilde azaldığı gözlemlendi.

YÜZDE 40 AZALMA

Belçika’nın Sunweb turizm firması yetkilisi Gino Nauwelaers, Türkiye’nin Belçikalı turistler için çok önemli bir yer olduğunu ve geçen seneye kadar en çok tatil tercihinin Türkiye’ye yönelik yapıldığını ifade etti. Nauwelaers, “Belçika’dan her yıl bir milyon turist tatil için yurtdışına çıkıyor. Normalde Türkiye’yi Belçika’dan 300 bin turist ziyaret ediyor. Fakat bu sene görüyoruz ki Türkiye’ye ilgi çok az. Geçtiğimiz seneye göre Türkiye’ye yüzde 40 azalma var. Şu anki verilerimize göre Belçikalılar İspanya’yı tercih etmeye başladı.” şeklinde konuştu.

ALANYALI TURİZMCİLER KONUŞTU

Avrupa’dan çok turist ağırlayan Alanya'nın tanıtımı için Brüksel turizm fuarında stant açan turizmci Cemile Biçer, turistlerin Müslüman ülkelere bakış açısının değiştiğini söyledi. Biçer, “Fransa’daki saldırıların ardından turistlerin Müslüman ülkelere bakış açısı negatif yönünde değişti. İstanbul’daki patlamanın da Türk turizmine ciddi bir etkisi oldu.” diye ifade etti.

4 MİLYON TURİST GELMEYECEK

Alanya tanıtım vakfı yetkilisi Cengiz Topçu ise rakamsal bilgi vererek özellikle Rusya ile yaşanan olumsuz hadiselerden dolayı bu yıl Türkiye’ye 4 milyon Rus’un gelmeyeceğini ifade etti. Topçu, “Bu sene maalesef Ruslar ile yaşadığımız problemlerden dolayı bir eksiyle başlayacağız. Yaklaşık 4 milyon turist Türkiye’ye gelmeyecek gibi gözüküyor.” dedi.

İRAN GÜNDEMDE OLAN BİR PAZAR

Topçu, alternatif pazarlar arayışında olduklarını söyledi. Topçu, “ İran şu anda gündemde olan bir pazarımız. Avrupalılara Türkiye’nin güvenilir bir ülke olduğunu onlara anlatmaya çalışıyoruz. Fakat turizm açısından zor bir sene olacak.” ifadelerini kullandı.