Burak GÜL / ÖZEL HABER

Turizm fuarlarında özellikle Avrupa ve Rusya Pazarlarındaki artış sezon için beklentileri üst düzeye çıkarmıştı. Ancak önemli artışların yaşandığı erken rezervasyonlarda yaşanan yavaşlama moralleri olumsuz etkiledi. Avrupa ve Rusya Pazarlarında Türkiye’ye geliş rakamları olumlu görünse de genel tatile çıkış rakamlarındaki azalma Avrupa ve Rusya’da bir ekonomik dalgalanmanın işaretleri olarak yorumlandı. Erken rezervasyonlardaki yavaşlamaya bir de maliyetlerin durmak bilmeyen artışı eklenince fiyat aksiyonu hamlesi de önemli boyutlarda yapılamayacak noktaya geldi. Otellerin gıda girdileri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 25 civarında artış kaydetti. 

EN FAZLA ARTIŞ TAVUKTA 

Ülke ekonomisindeki sıkıntının sonuçları olarak artan gıda fiyatları turizm sektörünü de olumsuz etkileri. Gıda girdilerinde yaklaşık yüzde 25 artış yaşanması otel konaklama fiyatlarını da etkiledi. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili maliyetlerin artışı ile ilgili olarak “Geçtiğimiz yıla göre maliyetlerimizde yaklaşık yüzde 25 artış yaşandı. Geçen yıl sezon başında tavuğun alış fiyatı ile şimdiki alış fiyatı arasında yaklaşık yüzde 110 artış var. Geçen yıl tavuğun kilosunu 4.90 TL’ye alıyorduk. Şimdi 14 TL civarında. Bununla birlikte birçok kalemde artış var.” Diye konuştu. 

MALİYET DOLAR AVRODAN DAHA YÜKSEK ARTIYOR

Dövizdeki artışının kar anlamında geliri arttırdığına işaret eden Sili, “Dövizdeki artış geliri arttırıyor ancak maliyetlerdeki artış dövizdeki artıştan daha hızlı olduğu için etkisi fazla oluyor. Sezon ortasına kadar maliyetlerdeki artış durursa bizim için olumlu olur. Ancak artış devam eder mi bilemiyorum çok güllük gülistanlık da olabilir artışlar devam ederse çok olumsuz da olabilir.” Dedi. 

AKSİYON İMKANIMIZ ÇOK DEĞİL

Rezervasyonlardaki yavaşlamanın nedenlerini de aktaran ALTİD Başkanı Sili, “Avrupa ve Rusya pazarında ülkeden genel çıkış anlamında Türkiye özelinde bir artış var. Ancak ülkeden genel çıkış anlamında Rusya pazarında yüzde 9 bir düşüş var. Avrupa ve Rusya’da bir ekonomik daralma var gibi görünüyor. Rezervasyonlar bu seviyede giderse, maliyetlerde de artışlar devam ederse konaklama fiyatlarında önemli bir indirim de yapılması mümkün görünmüyor.” İfadelerini kullandı. 

İÇ PAZARDA DARALMA VAR

Dövizdeki artışın konaklama fiyatlarını yükselttiğini söyleyen Sili bayram rezervasyonları ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. ALTİD Başkanı, “Bayramda talep alıyoruz. Ancak İstanbul’daki seçim nedeniyle kısa süreli bir düşüş olacak. Burada önemli nokta dövizdeki artışın konaklama fiyatlarını yükseltmesi. İç pazarda geceleme ve rezervasyon sayısında bir daralma bekliyoruz” dedi. 

Editör: TE Bilisim