Hafize DEMİREL-Özel Haber - Turizm gelirlerinin artması ve esnafın turizmden katkı sağlaması için her şey dahil sisteminden mutlaka vazgeçilmesi gerektiğini belirten Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ALESO) Başkanı Nuri Demir,  “Her şey dahil kalkarsa turist az gelir belki ama en azından paralı gelir. Her şey dahil ne otelciyi kurtarır ne esnafı Bu yanlıştan bir an önce dönmeliler” şeklinde konuştu.

Üç günlüğüne gittiği Pamukkale tatilinde her şey dahil sistemi olmadığı için esnafın durumunun iyi olduğunu ifade eden Başkan Demir, “Pamukkale’de sabah kahvaltısı var. Öğlen ve akşam yemeği yok. Orda bütün esnaflar güzel para kazanıyorlar. Bunun sebebi de her şey dahil sisteminin olmaması. Konaklama 120 TL ise dışarıdaki esnaflardan da 150 TL’lik alışveriş yaptık. Oradaki esnaflar hayatlarından memnun. Ama Alanya’da her şey dahil olduğu zaman otel dışına hiçbir turist çıkmıyor. Biz Türkler dışarıya tatile giderken gittiğimiz yörelere ait hediyeler almak için cebimizde para götürüyoruz fazladan. Ama dışarıdan gelenler turlarla geliyor. Çok uygun fiyata geliyorlar. Turistler bir şeyler almak için otelden dışarı çıkmaya gerek duymuyor. Çünkü çoğu otelde market var. Otelciler parayı en fazla bünyesindeki marketlerden, hamamlardan kazanıyor. Müthiş bir gelirleri oluyor. Onun için de turistleri otel dışına çıkarmıyorlar. Turistte bedavadan hoşlandığı için her şey dahil sistemi neredeyse orayı tercih ediyorlar. Alanya’ya paralı turist artık gelmiyor desek yeridir. Alanya’da turistler otelde, evdeki bütçeden daha az bir ücretle tatil yapıyor. Sabah 8’de kalkan turist her şey dahil diye 12’ye kadar içiyor. Otelcinin zarar ettiğini düşünüyorum. Sadece otelci zarar görmüyor. Bütün esnaflarımız zarar görüyor” dedi.

BU YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE DÖNMELİLER”

Her şey dahil sisteminin esnafa yüzde 80 oranında zarar verdiğini de kaydeden Başkan Demir, “Eskiden lokantalar ful çekerken şimdi kapatıyorlar. Butikçiler kıyafet satamıyor çünkü her otelin altında butik var. Her şey dahilin esnafa yüzde 80 zararı var. Her şey dahilin bir an önce kalkması lazım. Acentelerle, otellerin bir an önce anlaşması gerekiyor. Alanya’da çok gezilecek güzel yerler var. Esnaf kazanırsa devletimize fazla vergi verir devletimiz de güçlenir. O yüzden her şey dahil bir an önce kalkmalı bu otelcilerin de zararına. Çünkü gelen turist yiyor, içiyor yetmedi bir de çantasına koyup odasına götürüyor. Yarım pansiyon da olsa tam pansiyon da olsa her şey kalkmalı. Bu durumu nasıl çözülecekse bir an önce çözülmesi lazım. En azından sadece sabah ya da sadece akşam yemeği şeklinde bir düzenleme getirilmeli. O zaman turist dışarı çıkar esnafa da büyük katkısı olur. Her şey dahil kalkarsa turist az gelir belki ama en azından paralı gelir. Diğer turistler gibi akşama kadar otelde kalmazlar. Her şey dahil ne otelciyi kurtarır ne esnafı. Bu yanlıştan bir an önce dönmeliler” dedi.

Editör: TE Bilisim