Hobi Bahçesi, asfalt tesisi, güneş tarlası gibi önemli projeleri ziyaret eden Başkan Türel, Türkiye’ye örnek olan projeleri gerçekleştirmenin ve bütün kesimlere hizmet üretmenin keyfini ve onurunu yaşadığını söyledi. 
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Başkan Menderes Türel, basın mensupları ile birlikte yatırım turuna çıktı. Büyükşehir Belediyesi’nin çevreci yatırımlarının incelendiği organizasyona basın mensupları yoğun ilgi gösterdi. Yatırım turunun ilk durağı Hobi Bahçesi oldu. Başkan Menderes Türel, kent yaşamının yorucu temposundan uzaklaşıp keyifli bir mola vermek ve toprakla uğraşarak ürettiklerini tüketme zevkini yaşamak isteyenler için Bahtılı Mahallesi’nde oluşturduğu “Hobi Bahçesi’nde basın toplantısı düzenleyerek geniş bilgi verdi. 
DOĞA İLE İÇİÇE
Hobi Bahçesi’nin seçimlerden önce emekli vatandaşlar için düşünülen projelerden biri olduğunu belirten Başkan Türel, “Projemiz özellikle emekli vatandaşlarımızın şehrin gürültüsünden, hareketliliğinden uzak, toprakla haşır neşir olabilecekleri, burada kendi domatesini, meyvesini, sebzesini dikebileceği, günün stresini en güzel şekilde atabileceği doğa ile iç içe vakit geçirebileceği bir ortam hazırlamaya yönelik projeydi. Antalya’da bütün kesimlere hizmet üretmenin keyfini ve onurunu yaşıyoruz. Hobi Bahçelerimizin etrafında sosyal tesislerimiz de var. Yarı olimpik havuzumuz, yeme içme ihtiyaçlarının görülebileceği mekanlar olacak. Gerçekten bir sosyal proje olarak emeklilerimize güzel bir imkan sağlamış olacağız. 78 dönümlük alanda 348 tane hobi bahçemiz var. 348 emekli vatandaşımız buradan faydalanacak. Talebe göre hemen yan tarafta 80 dönümlük bir alanımız daha var ikinci etap olarak değerlendireceğiz. 418 hobi bahçemiz olacak” dedi. 
EMEKLİLER BİZİM İÇİN ÖNEMLİ
Hobi Bahçesi’nin talebe göre ikinci etabının yapılabileceğini belirten Başkan Türel, “Emeklilerimiz bizim için çok önemli. Emekli, yani üçüncü yaş kuşağı dediğimiz vatandaşlarımızın en güzel şekilde saygıyı hak ettikleri ve onlara artık ömürlerinin ikinci baharlarında en güzel imkanı sunmayı bir görev ifa ediyoruz. Bunu da büyük bir onurla yerine getiriyoruz. Hobi bahçelerimizin içindeki evlerimizin her biri 4,5 metrekare. Konaklama imkanı tanımak için bu evleri tahsis etmiyoruz. Toprakla haşır neşir oluyorken kazmasını, küreğini, bahçe ile ilgili araçlarını depolayacağı bir alan yaratıyoruz. Önünde de bir verandası olan orada da rahatlıkla oturarak günün stresini atabileceği bir imkan yaratıyoruz. 13.5 metrekarelik bir açık oturma alanı var. 63 metrekarelik de ekilebilir alanı var. Her bir Hobi Bahçesi’nde toplam 81 metrekarelik bir kullanım alanı var. Kullanım suyu için de her türlü tedbirimizi aldık. Gerekli su depoları hem yangın için hem de içme suyu ihtiyacı olduğu takdirde 132 tonluk iki adet depoyu da kullanıma hazır hale getiriyoruz” şeklinde konuştu. 
MÜRACAATLAR 10 AĞUSTOS’TA BAŞLIYOR
Başkan Türel konuşmasını şöyle sürdürdü: “Buranın işletmesi Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile EKDAĞ firmamız tarafından yapılacak. Buradaki emekli vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacını en iyi şekilde görmeleri için EKDAĞ da çalışmalarını yürütüyor. Burada sosyal tesislerimizin içinde halı sahamız var. Çocuklarıyla torunlarıyla gelen emekli vatandaşlarımız en iyi şekilde sosyal tesislerden faydalanacak. Tesisimiz için artık müracaatları almaya başlayacağız. 10 Ağustos itibariyle Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığımızda vatandaşlarımızın taleplerini alacağız. 8 Eylül tarihi itibariyle müracaat süresini tamamlamış olacağız. Eylül’de müracaat süresi tamamlandıktan sonra 10-15 gün değerlendirme süreci olacak. 1 Ekim’e kadar okulların açılmasından sonra emekli vatandaşlarımızın hobi bahçelerinden istifade etme imkânını sağlamış olacağız. 20 evimizi şehit ve gazi ailelerimiz için ayırdık. 
20 evin içerisinde gelen talebe göre en güzel şekilde istifade etme şansı bulacaklar. Onun dışındaki evlerimizle ilgili eğer talep fazla olursa, aynı şekilde şehit aileleri ve gazilerde talep fazla olursa, yaş sıralamasına göre en yaşlıdan başlamak üzere aşağıya doğru göre tahsisler yapılacak. Böylelikle en yaşlıdan başlayarak en gence doğru tahsis Büyükşehir Belediyemizce yapılacak.” 
KULLANIM BEDELİ 267 TL 
Başkan Türel Hobi Bahçesi ücretleri ile ilgili de şunları söyledi. “Tahsis şartları içerisinde vatandaşlarımız bir senelik ücret olarak sadece asgari ücretin yüzde 15’i kadar bir bedel ödeyecek. Yani bugünkü asgari ücretle 267 TL’ye denk geliyor. Bunu da 4 taksitle ödeyecekler, isteyen peşin de ödeyebilir. Peşin indirimi olmayacak. Yani ben 4 taksit ödemekle uğraşmayayım 267 TL tek seferde vereyim diyen verebilir. İsteyen de 4 taksitle ödeyebilir. 100 TL’lik de kullanım teminatı ödenecek. Böylelikle her sene bu tahsisleri içindeki vatandaşlar devam etmek istediği müddetçe yenileyeceğiz. Ve kullanımlarına devam edeceğiz. Allah korusun bir vefat, başka ile taşınma, ben sıkıldım daha fazla kalmak istemiyorum diyerek kendi iradesiyle ayrılma durumunda yine yaş sıralamasına göre almış olduğumuz talepler içerisinde değerlendirme yapacağız” dedi. Hobi Bahçesi’nin, ikinci etabıyla ilgili 20 milyonluk harcama öngörüyoruz. Bugünkü projemize 2 Şubat’ta başlanıldı ve tamamlandı. Sözleşme bedeli de 10 milyon 44 bin TL artı KDV olarak imzalandı. Buranın vatandaşlarımıza belediyemizin bütçesinden kaynak ayırmak suretiyle sunulması söz konusu. Bu konuda emek veren bütün arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Güzel bir proje çıktı. Burada vatandaşlarımız elektrik ve su bedellerini kullandıkları miktar kadar ödeyecekler” dedi.
YAZIKLAR OLSUN
Toplantının ardından Başkan Türel basın mensuplarının sorularını yanıtladı. CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın'ın 15 Temmuz için söylediği sözlerinin hatırlatılması üzerine Türel, "250 şehidimiz ve aileleri adına söylenecek iki kelime vardır, yazıklar olsun. Şahadet mertebesine ulaşmış insanların kemiklerini sızlatmak, onların ailelerini incitmek insanlığa sığmaz" dedi.
BÜYÜKŞEHİR’DEN TAHVİL İHRACI
Tahvil ihracı ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Başkan Türel, "İhraç için müracaatımızı yaptık. İçişleri Bakanlığı'nın müsaade etmesi durumunda adımlarını atmış olacağız. Tahvil ihracında dünyadaki en önemli finans kuruluşundan biri yüzde 40'ına talip olmuş durumda. 300 milyon liralık tahvil ihracı için meclisten bir yetki aldık. İlk etapta 100 milyon liralık bir bölümünü kullanacağız. Türkiye'de ilk bu ihracı biz yapmış olacağız."
ANKETLERDE ÜST SIRALARDAYIZ
 CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak'ın Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri ile ilgili bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Başkan Türel, "Aç tavuk kendini darı ambarında zannedermiş. Teşbihte hata olmaz. Anketler hamdolsun Büyükşehir Belediyemizin durumunun iyi olduğunu gösteriyor. Bizim bilgimiz dışında yapılan anketlerde de üst sıralarda çıkıyoruz. Mevcut anketler tam yansıtmıyor. Bizim yaptırdığımız anketlerde durumumuz hamdolsun iyi gözüküyor. Allah bozmasın, seçimlere en iddialı bir şekilde girmiş olacağımızı düşünüyorum" cevabını verdi.   
ASFALT REKORU KIRDIK
Başkan Türel toplantının ardından basın mensuplarıyla Hobi Bahçesi’ni gezdi. Gazetecilere biberiye ve domates ikram eden Başkan Türel, Hobi Bahçesi’nden sonra Boğaçayı Bitüm Depolama ve Asfalt Tesisini inceledi. Burada da basına bilgi veren Başkan Türel, bu tesislerle birlikte asfalt rekoru kırdıklarını söyledi. Türel, "Burası son teknoloji ile yapıldı. 4 milyon liralık parayı da bir sene içinde amorti ediyoruz. Çok ciddi tasarruf imkanı sunuyor" diye konuştu. Başkan Türel, daha sonra EKDAĞ üretim tesislerini ziyaret etti. Başkan Türel yatırım turuna Makine İkmal Binası tamirhaneleri, atölyeleri ve yönetim idare binaları ziyareti ile devam etti.
GÜNEŞ TARLASI
Çevreci bir yatırım turuna çıktıklarını belirten Başkan Türel,  basın mensuplarıyla birlikte Döşemealtı Dağbeli Mahallesi’nin hemen yanı başında kurulan ‘Döşemealtı Dağbeli Mellidağ Güneş Enerjj Santrali’ni de ziyaret etti. Basın mensuplarına ‘güneş enerjisinden elektrik üreten bir belediyeniz olmasından dolayı gurur duyacaksınız’ diyen Başkan Türel
“Büyükşehir Belediyesi olarak toplam 33 bin metrekarelik alanda 8 milyon 500 bin TL harcama yaparak 2 megavat kurulu güce sahip toplam 2 milyon 700 bin KW saat elektrik kapasiteli güneş enerji santralimiz uzun bir zamandır enerji üretiyor. Kurulumu tamamlanan güneş enerji santralinde üretilen elektrik ile çiftlilerimizin sulamada kullandığı elektrik için 39 sulama kooperatifinin toplam 125 abonesine bu kapsamda 753 bin 210 TL bir destek sağlanacak. Bugüne kadar da bu desteğin 431 bin 123 TL bizzat ödeme yapılmak sureti ile karşılanmıştır. Sene sonuna kadar 431 bin olan desteğimiz 753 bin TL’ye kadar ulaşacaktır. 6360 sayılı Büyükşehir Kanunumuz kapsamında 39 sulama kooperatifinin yıllık sulama suyuyla ilgili elektrik ihtiyacı 8,5 milyon kilovatsaat kadardır. Bunun için toplam 5 -6 megavatlık bir kurulu güce ihtiyaç vardır. Bunun iki tanesini faaliyete geçirdik, 3 megavatlık daha yeni enerji santrali kurulumu çalışmalarımız BAKA bünyesinde verilen güdümlü proje desteğiyle gerçekleştirilecektir bunu da 2018 yılına kadar hizmete sunmuş olacağız. 3 megavat kurulu güce sahip 3 kısımdan oluşan güneş enerji santralimiz Kalkınma Bakanlığımız tarafından onaylanmış BAKA yönetim kurulunda tasnif görmüş nihai onay için yeniden Kalkınma Bakanlığına gönderilmiştir” dedi.
SÖZÜMÜZÜ TUTTUK
Güneş enerji santrallerinin güneşin çok olduğu yerden öte rutubetin az olduğu yerlerde verimli üretime sahip olduğunu açıklayan Başkan Türel, “Yani çok güneş çok güneş enerjisi demek değil. Az rutubet çok güneş enerjisi demek. Bu yüzden Döşemealtı bölgesini tercih ettik ve seçtik. Rutubet oranı fevkalade düşük olduğu için. 2018 yılında 3 megavat tamamladığımızda sulama kooperatiflerimizin elektriğini yüzde 85 bu santrallerden karşılayabilir hale geleceğiz. Yüzde 15’ini de bütçe kaynaklarından desteklemek suretiyle bu sene yüzde 20 olarak verdiğimiz enerji desteğini gelecek sene yüzde yüze çıkartacağız. Böylelikle artık güneş enerjisi ile sağladığımız elektriği sulama suyunu kullanan çiftçilerimize bedava vermiş olacağız. Onların elektrik maliyetleri sulama suyu maliyetlerinden düşülerek tarafımızca karşılanacak ve sulama maliyeti enerji hariç bir şekilde çiftçiye ulaştırılacak. Bu da tabi ki gerçekten çiftçimiz için önemli bir destek olacak. Yani 2018 yılından itibaren bu sene 700 bin - 750 bin civarı olan desteğimiz 2018 yılından itibaren 4 milyon 250 bin Türk lirasına çıkacak. Çiftçimizin 4 milyon TL ödeyeceği sulama suyu için enerji maliyetini artık çiftçimiz toplamda 4 milyon daha eksik Büyükşehir Belediyesi sayesinde mal etmiş olacak. Bu da tabi çiftçimizin üretici olarak aldığı belki en önemli desteklerden birisi olacak. Bu yıl yüzde 20 ile başladık, seneye yüzde 100 enerji desteği vereceğiz. Böylelikle seçimlerden önce elektrik bedava deyip sözünü unutan siyasetçilerden olmaktansa biz çiftçilerimize elektrik bedava diyerek sözünü yerine getiren bir Büyükşehir Belediye Başkanı olmanın onurunu yaşamış olacağız. Verdiği her sözü yerine getiren bir belediye başkanı olmanın gururu benim için her şeyden önemli ve değerli bunu her vesile ile söylüyoruz. Çiftçimize verdiğimiz elektrik bedava sözünü de önümüzdeki yıldan itibaren bu yıl yüzde 20’si seneye tamamı olmak üzere tutmuş olacağız. Şimdiden bütün çiftçilerimize hayırlı bol bereketli üretimler diliyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 39 sulama kooperatifimiz, 7439 çiftçi ailesi bu destekten istifade etmiş olacak” dedi.