Büyükşehir Belediyesi'nin Şubat ayı devam meclisi Menderes Türel başkanlığında yapıldı. Mecliste, Sakarya Bulvarı ve Düden Kavşağı arasında yapılacak katlı kavşak için 22 milyon, Sahilkent Toptancı Hal Kompleksi için 13 milyon, Doğu Garajı Kültür ve Ticaret Merkezi'nin yapımı için 41 milyon olmak üzere toplam 76 milyon liralık borç yetkisi istendi. CHP grubu, borçlanmanın yasal sınırı aştığı için ret oyu kullanırken, Ak Parti ve MHP grupları evet oyu kullandı.

'KILI KIRK YARIYORUZ'

Menderes Türel, belediyenin borç limitinin 2017 yılı için 113 milyon lira olduğunu belirterek, hizmet gereği borçlandıklarını söyledi. Borç limitinin aşılması durumunda İçişleri Bakanlığı'ndan izin almak zorunda olduklarını belirten Türel, “Belediyemiz önceki yıl gelirinin 1.5 katı kadar borçlanabilir. Borçlanma yaparken kılı kırk yarıyoruz. Bizden önceki yönetim zamanında borçlanma sıkıntısı yaşanmıştı. Yakın zamanda bunun sonucunu göreceğiz" dedi.

ALANYA BELEDİYESİ'NDEN TEKLİF

Meclis'te, Alanya Belediyesi'nin, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı özel halk otobüslerinin satışında alıcı kişinin en az ilçede 10 yıl ikamet şartı istemesi maddesi tartışmalara neden oldu. Menderes Türel, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'in gazetelere yaptığı açıklamada, toplu ulaşımda kullanılan otobüsleri, Türkiye'nin başka şehirlerinden gelenlerin satın aldığına yönelik beyanlar verdiğini söyledi. Açıklamaları anlamsız olarak nitelendiren Türel, göreve geldikleri günden bu yana 28 otobüs devri yaptıklarını söyledi.

'BÜTÜN AYRIMCILIKLARI REDDEDİYORUZ'

Son 3 ayda Alanya'da toplu ulaşım araçlarında 4 adet devri onayladıklarını dile getiren Türel, şöyle devam etti: “Alanya Belediye Başkanı Yücel, 'Farklı şehirlerden gelip bu otobüsleri alanları yadırgıyorum' diyor ama son 3 devri alanlar Antalyalı. Ancak başka şehirden de gelebilirlerdi. 28 araç devrinin 19'u Antalyalı. Seçim zamanında bütün hemşehri derneklerini geziyoruz. Belki Başkan bile gidip oy istemiştir. Ayrımcılık siyasetin hangi satırında yazıyor. Bütün ayrımcılıkları ret ettiğimizi 2002 yılında beynimize nakşettik. Üstelik gerçek olmayan bir yaygara kopartılıyor. 'Alanya'da 10 sene ikamet etmeyenlere otobüs vermeyelim' teklifini anlamıyorum. Onlara su ve ekmek de vermeyelim o zaman. Anayasaya aykırı. Antalya'da doğmayana insanlara yaşam hakkı yoktur diye nasıl söyleriz. Bunu hangi mantık, akıl söyleyebilir. Şehir fanatizmi diyorsanız kendime laf söyletmem. Kimse bu meselelerde benimle aşık bile atamaz. Ben hasta Antalyalıyım."

TÜREL YENİ ÖNERGE VERDİ

Büyükşehir komisyonunun kabul etmediği gündem maddesine yönelik Türel, sözlü önerge verdi. Türel'in 'Alanya'dan gelen toplu ulaşımla ilgili devirlerin Alanya Belediyesi Meclisi'nden gelecek görüşler sonrası Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nce değerlendirilmesi' teklifini üç parti grubu kabul etti.

10 YIL İKAMETGAH ŞARTI İSTEĞİ

MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli ise ulaşımın hassas bir konu olduğunu belirterek, “İstihdam edilecek şoförlerin o ilçede ikamet eden insanlardan seçilmesi gerekiyor. Yabancı birinin yolları bilememesi gibi bir durum var" dedi. MHP'li meclis üyesi Zihni Asiltürk, siyasi görüş ayrımı yapmadıklarını söyledi. Asiltürk, “Ayrım yapmıyoruz. Geçmişte buna benzer uygulamalar yapıldı. Böyle kararları biliyoruz. Biz batı doğu- ayrımı yapmıyoruz. Ancak yeni gelen bir kişi hatları bilmediği için bazen sıkıntılar olabiliyor. Tam anlatılamadığını düşünüyorum. Alanya Belediyesi'nin geçmişte böyle kararları var. Sizden isteğimiz 10 yıl ikametgah şartı."

MADDE KONUŞULMAMIŞ SAYILSIN İSTEĞİ

CHP'li meclis üyesi Reşat Oktay ise bu gündem maddesinin tartışılmasından bile hicap duyduğunu söyledi. Petek, “Ülkemizin onca sorunu varken, barış taleplerimiz varken, bu konuyu konuşmaktan büyük üzüntü duyuyorum. Hepimiz eşitiz. Alanya'da yaşayıp yaşamaması hiçbir şey ifade etmez. Ayrımcılık yapamayız. Bu gündem maddesinin imkanlar varsa görüşülmemiş olmasını ve kadük olmasını istiyoruz" dedi.

 

 

Editör: TE Bilisim