Rus uçağının düşürülmesi ile başlayan dibe vuruş 2016 yılında turizm sektörünün adeta dibe vurmasına neden olurken 2016 turizm sezonu tarihin en kötü sezonu olarak adlandırılmıştı. Bununla birlikte 2017 yılında da iç pazarla birlikte bir nebze toparlayan sezon 2016 öncesindeki yılların çok gerisinde kalmıştı. 2016 Yılındaki kötü tabloda zarar eden hatta iflas eden bazı tur operatörlerinin olması nedeniyle operatörler garantili oda anlaşması yapmama kararı almışlardı. Zira, yaklaşık 1 yıl önceden yapılan garantili oda ve uçak anlaşmaları tur operatörlerinin büyük zararlar etmesine neden olmuştu. 

2018 İBRENİN DÖNMESİNE NEDEN OLDU

Yaşanan kötü 2 sezonunun ardından turizm sektörünün 2018 yılında toparlanma sinyalleri vermesi umutları yeşertmişti. Beklendiği gibi de oldu ve sezon neredeyse yüzde 100 doluluk oranıyla tamamlanma noktasına geldi.  Özellikle kötü geçen sezonlarda iç pazara yönelik hamleler neticesinde artış gösteren iç pazardaki yoğunluk da devam edince birçok tur operatörü otellerde oda bulamaz noktaya geldi. Bu nedenle tur operatörleri 2019 yılı için garantili oda ve uçak anlaşmalarına Eylül ayında başladı. 

ERKEN DÖVİZ GİRDİSİ

Garantili oda anlaşmalarının en önemli etkisi ise erken ödemeler. Yapılan anlaşmalar gereği tur operatörleri garantili odaların bir bölümünü ya da tamamını şimdiden ödüyor. Erken ödemeler ülkeye de önemli bir döviz girdisi olarak yansıyor. Ayrıca garantili oda anlaşmaları sayesinde turizmciler sezona ilişkin öngörüde bulunup yatırımlarını bu doğrultuda yapabiliyor. 

2018 ÖNEMLİ ŞEYLER GÖSTERDİ

Geçmiş dönemde TURSAB Alanya BYK Başkanlığı yapan Turizmci Suat Çavuşoğlu, yaşanan süreçlere ilişkin Gerçek Alanya Gazetesi’nin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, “2016 ve 2017 Turizm sezonunda çok sayıda tur operatörü zarar etti. Bu nedenle garantili oda anlaşması yapmama kararı aldılar. Ancak 2018 yılı bize gösterdi ki 2019 için garantili oda anlaşmaları yapılmak zorunda. “ Diye konuştu.

TUR OPERATÖRLERİ ANLAŞMALARA BAŞLADI

Çavuşoğlu, döviz artışı nedeniyle yurt dışına çıkmayı planlayan yerli tatilcinin de ülkede tatil yapmayı tercih ettiğini ifade ederek, “Döviz artışı nedeniyle yerli tatilci yurt dışına çıkmadı. Bu nedenle doluluk daha da arttı. Eylül ayındayız halen otellerimiz tamamen dolu. Bu yıl oda bulmakta sıkıntı çeken tur operatörleri garantili oda anlaşmaları için şimdiden çalışmalarını yapıyor.” İfadelerini kullandı. 

2019 FİYATLARI ÜZERİNDEN ANLAŞMA YAPIYORUZ

Kötü geçen sezonlardan dolayı düşen fiyatlar nedeniyle patlama yapan 2018 sezonunun yoğunluğu nedeniyle 2019 yılı anlaşmalarının şimdiden itibaren yapılmaya başlandığına işaret eden Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili ise, “Garantili oda talepleri geliyor. Biz 2019 yılı fiyatları üzerinden garantili oda anlaşmalarımız yapıyoruz. “ Şeklinde konuştu.