Hallerin birleşmesi ile üreticinin ürünü tek çatı altında tüccarla ve ihracatçı ile buluşacak olması,

Alanya tarımıma büyük ivme kazandıracağına inanıyorum.

Bu gün, çok sayıda olan hallerimiz çok iptidai imkânlarla alıcıya hizmet verirken,

Yeni hal projesi ile üreticinin ürünü daha yüksek fiyat bulacaktır.

Ziraat mühendisi olduktan sonra, Alanya halinde 1986 yıllarında bir komisyoncun yanında bir yıl kâtiplik yaptım.

Sistem nasıl çalışıyor bir bakalım.

Halde komisyoncuların üreticileri olur. Komisyoncu üreticilerine ihtiyaçları olduğunda avans ödeme yaparlar. Üretici ürettiği malları avans aldığı komisyoncuya yıl boyunca getirir.

Yıl içinde üretici ilaç, gübre ihtiyaçları olduğunda doğru komisyoncuya koşar onun imkânlarını kullanarak girdisini temin etmeye çalışır. Hatta düğün, nişan gibi hayatını ilgilendiren bir konuda yine komisyoncuya koşar ondan yardım ister.

Üreticisini elinde tutmak isteyen komisyoncu üreticinin tüm talepleri yerine getirir.

 Bu sistemde komisyoncu üretici ve tüccarın riskini alır, tüccar mal gönderdiği kişinin riskini alır.

Bu risklerden dolayı ödeme alınamadığı zamanlar ciddi kayıplar yaşanır. 

Yani bu sistemde üreticinin çıkarlarını düşünmenin yanında komisyoncunun da taleplerini dikkate almak gerekmektedir. Çünkü özellikle küçük üreticinin en büyük destekçisi komisyonculardır.

Bölgemiz üreticilerinin bir çoğu yeterince öz kaynağa sahip olmayan küçük aile işletmelerinden oluşmaktadır. Üretim için uygun seralara, tarımsal aletlere ve üretim bilgisine sahip değillerdir. Maalesef düşük üretim kapasiteleri ile günlerini kurtarmaktan öteye gidemezler.

Biraz daha büyük üreticilerimiz ise Ziraat bankasının imkânlarından yararlanıp seralarını modernize edebilmektedirler. Bu üreticilerimizde piyasa oluşan fiyatlarının düşük olmasından dolayı yeterince kazanamadıkları için çalıştıracak işçi bulmakta sıkıntı çekmektedirler. Özellikle muz üretiminin artışının bir nedeni de az iş gücü ile üretim yapmak istemelerinden kaynaklanmaktadır.

Bu gün turizm sektöründe yaşadığımız sıkıntılar bize tarım sektörünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir

Milletin efendisi olan üreticinin ürettiği ürünün iyi fiyat bulmasını sağlayacak yeni hal projesi çok olumlu bir gelişmedir. Hallerin tek çatı altında birleştirilip modern bir komplekse sahip olmamız, Alanya tarımının gelişimi için çok önemlidir.

Dip not olarak bu sistemin dışında başka bir sistemden de bahsetmek gerekmektedir.

Avrupa gibi gelişmiş ülkelerde, bir çok üretici bir araya gelerek üretici kooperatifleri kurarlar. Üretici malını kooperatife verir. Oluşturduğu marka ile ürünü iç ve dış piyasadaki alıcılarla buluşturur.  Kooperatif yönetimi üreticisine, ucuz fide ilaç gübre desteği sunar. Devletin hibe ettiği tarımsal aletlere sahip olmasını sağlar. Çok pahalı tarımsal aletlerin ortak kullanımını üyelerine sunar. Bünyesinde bulundurduğu ziraat mühendisleri ile teknik destek verir. Piyasa koşullarına göre üreticisini yönlendirerek üretim programı yapar. Piyasanın ihtiyacından fazla üretim yapılmasına engel olarak, üreticinin daha fazla kazanmasını sağlar.

 Bu sistem ülkemizde pek yerleşik hale gelemediği için üreticiler ürününü, haldeki komisyoncu vasıtası ile satar. Tarımda çok önemli mesafeler almış Hollanda da her üreticinin bir kooperatife üye olma zorunluluğu vardır.  Bütün ürünler kooperatif kanalı ile piyasaya sunulur.

Üretimin artması, üreticinin korunması milli bir davamız olmalıdır.

Bu nedenle ileriki günlerde tarımda kooperatif yapılanmasının faydalarını tartışmalıyız.