Ağırlıklı olarak Polonyai Macaristan ve Çekya'dan Türkiye'ye turist getiren Tivrona Tour Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Koç öncelikli olarak pazardaki artışa dikkat çekti. Koç,"Son iki seneye göre kıyasladığımızda önemli artış görüyoruz. Özellikle Doğu Avrupa diye adlandırdığımız Polonya, Çekya ve Macaristan gibi pazarlarda geçen seneki rakamlar şimdiden yakalanmış durumdayız. 2018 Mart sonu itibari ile aldığımız erken rezervasyon rakamları 2017'nin tamamındaki rakamları geride bıraktı. Yıl sonunda tahmini olarak 2017'de gelen Doğu Avrupalı turist sayısını ikiye katlayacağız" dedi. 

"HAFTADA 9 UÇAK İNECEK"

Bu sezon için kapasiteyi çok önceden arttırdıklarını dile getiren Koç, "Zaten bir artış yapmıştık. Ancak beklediğimizden fazla artış olunca ek uçak araştırmalarına başladık. Türkiye'de boşta charter uçağı ulamadık hepsi doluydu ama Travel Service isimli firmadan gerekli sayıda uçağı temin ettik. Son güncellemeye göre,  haftada 5 full charter ve 4 içerisinden koltuk alınmış kapasite anlaşmalı charter uçağını Antalya Havalimanı'na indireceğiz" diye konuştu. 

"GAZİPAŞA İÇİN BASTIRIYORUZ" 

Uçakların neden Gazipaşa Havalimanı'na inmediği sorusunu da yanıtlayan Tamer Koç, "Biz Gazipaşa'ya inilmesi için çalışma yaptık. Ancak uçak firmasını ikna edemedik. Hatta TAV firması ile de girişimlerimiz oldu. Bu yıl için pek mümkün görünmese de Alanya olarak bastırıyoruz. Belki önümüzdeki yıl Gazipaşa'ya da uçak indirebiliriz" ifadelerini kullandı. 

ARTIŞIN NEDENLERİ

Doğu Avrupa Pazarı'nın ardından sektöre yönelik genel değerlendirmelerde de bulunan Tivrona Tour Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Koç, sezon için gelen iyi sinyallerin temelinde güvenlik ve fiyat kalite dengesinin yer aldığını söyledi. Koç, "Sokağa çıktığımızda, 6 yaş altı küçük çocuklu ailelerin de geri döndüğünü görüyoruz. Bu çok mutluluk verici bir durum. Bunun temelinde güvenlik var. Artışın bir diğer nedeni de fiyat-kalite dengesi açısında Türkiye en ucuz ülke" dedi. 

"KALİTE İÇİN FİYAT ARTIŞI GEREKLİ"

"Mevcut durum itibari ile Avrupa'nın en ucuz ülkesi durumundayız" diyerek açıklamalarına devam eden Tamer Koç, "Eskiden Yunanistan ile yarışırdık. Ancak şimdi Yunanistan bile bizden pahalı, bu durumu dengelemeliyiz. Fiyatlarda biraz artışa gidip kaliteyi arttırmalıyız. Ekonomik otellerde neredeyse kırmızı et kullanılmaz hale geldi. Beyaz et çok fazla tüketiliyor. En uygun fiyatlı içecekler kullanılıyor. Dövizin artışı bir nebze rahatlattı ancak her gün yine zam geliyor. Kalite artışı için fiyatları biraz arttırmalıyız." dedi. 

"TOPARLANMAMIZ ZAMAN ALACAK" 

Sezonun olumlu görüntüsüne rağmen sektörün tamamen toplanmasının 2020'yi bulacağını sözlerine ekleyen Tamer Koç, "Bizim ana hedefimiz Avrupa Pazarı. Rusya'nın da etkisi büyük ancak oradan aldığımız haberler fiyatların çok düşük olduğu yönünde. Görüntü iyi gidiyor ancak tamamen toparlanmamız 2020’yi bulur" şeklinde konuştu. 

"TEKELLEŞMEYE DİKKAT"

Tivrona Tour Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Koç, son olarak büyük tur operatörlerinin küçük operatörleri satın alması konusuna değindi. Koç, "Büyük tur operatörleri küçük operatörleri bünyelerine katarak büyüyorlar. Ancak bünyelerine kattıkları tur operatörleri eriyor. Bünyelerine kattıkları tur operatörlerinin Türkiye’deki partnerleri bizim gibi küçük ve orta ölçekli acenteler. Dolayısı ile büyük tur operatörü aynı pazarda hizmet eden başka tur operatörünü satın aldığı zaman otomatik olarak Türkiye'deki hizmetlerini de kendisi yapıyor. Küçük ve orta ölçekli acentelerin sayısı gün geçtikçe azalıyor. Bu durum otelcilerin büyük tur operatörleri ile pazarlık şansını da azaltıyor"  dedi.

"YAPIMAMIŞ OLANI YAPMALIYIZ"

Koç, küçük ve orta seviyedeki acenteler için yapılması gerekenleri de, "Bizim ayakta kalabilmemiz için ürünü çeşitlendirmemiz kimsenin yapmadığını yapmamız şart. Şuan verilen 6 bin dolarlık destek, yüksek sezonda verilmiyor diğer sezonlarda veriliyor. Bu güzel bir uygulama. Bu desteğin devam etmesi gerek ancak, uçak değil kişi bazında verilmeli. 30 koltuğun altına destek verilmiyor 29 kişi getirseniz de alamıyorsunuz" ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)