Sufi Yolunda Yürüyoruz Etkinliği’nin ikinci gününde Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Antalya Keşif Ekibi ve vatandaşlar etkinlik kapsamında Finike'den  Elmalı'ya geçerek Elmalı'nın manevi değerleri olan Abdal Musa, Vahabi Ümmi, Sinan-ı Ümmi ve Baltası Gedik türbelerini ziyaret ettiler, yaşam hikayelerini dinlediler, kültürünü   hissettiler.

FİNİKE'NİN SİLÜETİNE ESTETİK DOKUNUŞ

İkinci günün ilk durağı Finike Eroğlu Nuri Camii oldu. Tamamen Yerel taştan yapılacak olan Cami hakkında bilgi veren Atay Uslu, "Kültür Değerimiz Eroğlu Nuri'nin ismini vereceğimiz camimiz tamamen yöresel taştan özgün bir mimari ile inşaa ediliyor. Silüete estetik bir damga olacak muhteşem eseri  Bölgemize Kazandıran  Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel'e teşekkür ediyorum. Bu camii Sufi Yolu’nun Akdeniz'e penceresi  olacak." dedi

PORTAKAL BAHÇELERİ ARASINDA TARİH

Ekibin ikinci durağı Finike İlçesi Finike'nin Turunçova Mahallesi'nde portakal bahçelerinin arasında, 1902 yılında Baharzade Mehmet  Ağa tarafından yaptırılan tarihi Bağyaka cami oldu. Antalya Milletvekili Atay Uslu, "Portakal bahçeleri arasında bulunan tarihi caminin restorasyonun Antalya Valiliğince yaptırılacağını, bu çalışma için Antalya Valisi Münir Karaloğlu'na Teşekkür ettiğini" söyledi.

KADİM ŞEHİR ELMALI

Heyet ardından Elmalı'ya hareket ederek Batı Antalya'da, Tekeli yöresinde, Torosların zirvesinden, Akdeniz'e uzanan Sufi Yolu'nun önemli güzergahları olan Abdal Musa Türbesi, Sinan-ı Ümmi Türbesi, Vehab-i Ümmi Türbesi ve Baltası Gedik Türbesini ziyaret ettiler. Sufi Yolu Ekibinin ziyaretinde ekibe Elmalı Belediye Başkan Vekili, Elmalı Kültür İşleri Müdürü ve AK Parti Elmalı İlçe Başkanı eşlik etti. 

BU BİR KÜLTÜR YÜRÜYÜŞÜ

Heyet önce Tekke Mahallesinde Abdal Musa Külliyesini ziyaret etti, ardından Elmalı merkezde yürüyüşüne devam etti. Ziyaretler sırasında açıklama yapan Atay Uslu, Sufi yolu projesinin amacının  kültürel hazineleri korumak ve zenginleştirmek, kültür çekirdeklerini yeşertmek, ulu birer çınara dönüştürmek olduğunu ifade etti. 

KÜLTÜR TOHUMLARI ULU ÇINAR OLSUN, BU KÜLTÜR KODLARINA İNSANLIĞIN İHTİYACI VAR.

Antalya Milletvekili Atay Uslu açıklamasının devamında şunları söyledi: "Sufi Yolu üzerinde bulunan Sinani Ümmi, Vahibi Ümmi, Niyazi Mısri, Eroğlu Nuri, Abdal Kâfi, Bedir Hazretleri, Abdal Musa, Kaygusuz Abdal... Yörük erenleri, Türkmen ozanları, irfan sahipleri 950 yıl önce bu coğrafyaya kültür çekirdekleri ekmişler. O çekirdekler, o tohumlar bugün birer ulu çınar... O çınarlarla bu topraklar bize  vatan oldu. Onun için bu değerleri, kültür mirasını koruyacağız, anlatacağız ve büyüterek geleceğe taşıyacağız. Türbelerimizde restorasyon ve yenileme çalışmaları konusunda projelerimiz var. Her bir zatın divanı, şiirleri, eserleri var. Bu eserleri çoğaltacağız, çocuklarımızla, insanımızla buluşturacağız, insanlığın mirası haline getireceğiz.

"Heyet Sufi Yolu yürüyüşünün finalini  Vahib-i Ümmi yokuşundaki Ulu Çınar'ın altında çaylarını yudumlayarak yaptı.

 

Editör: TE Bilisim