Burak Gül

2006 Yılında çıkan belediyeler kanunu kapsamında belediyelerin engelli yönetmeliğini hazırlaması ve şehri dizayn ederken de engelli vatandaşlara göre çalışmalar yapması ifade edilmişti. Alanya, Türkiye’de engelsiz kent çalışmalarını en hızlı şekilde sürdüren ilçelerin başında gelirken yapılan çalışmalar çoğu zaman örnek alınmıştı. Hissedilebilir yüzeyli kaldırımlar, engelsiz plajlar, engelsiz sinyalizasyon ve Engelsiz Kent ve Yaşam Merkezi gibi birçok proje hayata geçirilse de vatandaşların engelini aşmak mümkün olmadı.

ÖNEMLİ PROJELER YAPILDI

Alanya Belediyesi özellikle halk otobüslerinin tamamını engelsiz hale getirerek Türkiye’ye örnek olmuştu. Birçok ilde dahi halk otobüslerinin tamamı engelsiz halde değil. Bununla birlikte Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi’de ilçedeki engelli vatandaşlar için önemli bir sosyal buluşma noktası olmuş, verilen kurslar ile sayesinde engelli vatandaşların sosyal hayat içerisinde var olması hedeflenmişti. Kentin birçok noktasından sinyalizasyonlar görme engelliler için sesli uyarı sistemine geçirilmiş ve bazı caddeler hissedilebilir yüzeyler ile tasarlanmıştı. Engelsiz plaj da yine bu alanda yapılan önemli bir çalışma olmuştu.

PEKİ, ŞEHİR ENGELSİZ OLDU MU?

Yapılan sayısız çalışmaya rağmen engelli vatandaşların şehirdeki sıkıntıları devam ediyor. Bunun sıkıntıların sebebi ise halkın engelsiz kent kavramına adapte olmaması. Bunun en güzel kanıtı, kaldırımlara otomobil koyarak halka saygısızlık yapmaya alışmış kişilerin, aynı duyarsızlığı hissedilebilir yüzeylere karşı da uygulaması. Vatandaşlar görme engelli vatandaşların yürüyüş yapabileceği hissedilebilir yüzeylerin üzerine araçlarını koyuyor ve bunu kendilerin hak olarak görebiliyorlar.

SADECE OTOMOBİL DEĞİL

Hissedilebilir yüzeylerin tam üzerine taş koyan vatandaşların dahi var olduğu göz önüne alındığında aslında zihniyetinde yönetmelikle aynı bakış açısında olması gerektiği ortaya çıkıyor. Özellikle bölgemizde engelsiz turizm çalışmaları da yine saygısız zihniyetli bazı vatandaşlar tarafından engellenmiş oluyor.

HİSSEDİLEBİLİR YÜZEYLER TAMAMLANMALI AMA…

Şehrin birçok noktasına yapılan hissedilebilir yüzeylerin, şehrin tamamına uygulanması gerekiyor. Zira bazı yerlerde hissedilebilir yüzeyler bir anda sona eriyor. Belediyelerin hissedilebilir yüzeylerin tamamlanması için çalışmalarını sürdürdüğü ifade edildi.